„Галъп“ прибра 15 800 лв. от БНР за евроизборите

15 800 лева е прибрала социологическата агенция „Галъп“ от Българското национално радио.

Фирмата на прословутите социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев е получила парите за предоставяне на данни за избирателната активност и резултатите от проведените на 26 май тази година евроизбори, става ясно от договора, сключен между БНР и „Галъп интернешънъл Болкан“ ЕАД, показа проверка на „Рикошет“.

В момента изпълнителен директор на „Галъп“ е Първан Симеонов.

В изборния ден, до 17 часа, социологическата агенция даваше преднина на БСП пред ГЕРБ, което се оказа манипулация. В нощта след вота избухна скандал между социолозите, когато шефката на „Алфа Рисърч“ Румяна Димитрова обвини Андрей Райчев и Кънчо Стойчев в лицемерие и скриване на реалната картина на нагласите сред избирателите.

„Социологията изследва обществени процеси и не мога да приема, че можеш да замениш големите социални процеси и важните социални проблеми с числа, които не са в центъра на обществения дебат“, заяви Димитрова. Според нея личните предпочитания на социолозите са едно, но науката трябва да почива на методология и точност.

На 23 май „Галъп“ съобщи, че по резултати от нейно изследване БСП печели 28-32%, а ГЕРБ – 27-31%. „Афис“ също прогнозира победа за левицата, но други три агенции обявиха на 22 и 23 май, че нагласите са в полза на ГЕРБ – „Тренд“, „Барометър“ и „Маркет Линкс“.

„В разпространените тогава данни се казваше, че към 17 май според агенцията БСП е с потенциален вот между 28 и 32%, а ГЕРБ – с потенциален вот между 27 и 31%. Не излязохме с прогноза тъкмо защото не можехме да разчитаме на актуални данни“, обясни в отговор на обвиненията на Димитрова изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов и определи поведението на шефката на „Алфа рисърч“ като „неколегиално“.

Според политолога проф. Румяна Коларова „Галъп“ е разполагала с „доста точна прогноза“, но са я премълчали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *