Меркел ни удари: Никой не ви е виновен, че не поръчахте ваксини

Ангела Меркел нанесе тежък удар върху Групата на шестимата, оглавявяна от австрийския канцлер Себастиан Курц и с участието на България, която обвиняваше Еврокомисията и големите европейски държави за собственото си несправяне с доставката на ваксини срещу COVID-19.

На Европейския съвет тя отсече, че недостигът на ваксини се дължи на провала на 6-те правителства да поръчат нужното количество, а не в някакво дискриминационно поведение на Брюксел. Упрекът й се отнасяше до България, Австрия, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия, които приеха на 16 март във Виена обща стратегия за натиск над Европейския съвет за преразпределяне на ваксините в ЕС.

Така се прие, че поне за доставката от 10 млн. дози Пфайзер тази седмица ще се върне принципът за разпределение по процент от населението, против който ние бяхме, та взехме едва 1/3 от полагаемото се на България. Така ще ни дадат 155 000 дози за 1,55% от населението на ЕС, а не 3 пъти по-малко, както досега винаги сме искали, преди да се присетим за обратното.

Позицията ни е подразнила особено Германия, Холандия, която първа ни посочи с пръст, че сами сме си виновни, и Дания, защото тези страни отказват да се откажат от свои ваксини, заради това, че Австрия и ние не сме се възползвали от квотите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *