ГЕРБ обяви за „сатанист” духовник от протеста

Хората на Борисов настояха Св. Синод да излезе с позиция за атаките на архимандрит Дионисий срещу правителството

От ГЕРБ атакуваха с декларация директно в Св. Синод архимандрит Дионисий, който участва в протестите срещу правителството от миналата година. Хората на Бойко Борисов се разгневиха на духовника, защото в неделя, заедно с групата „Системата ни убива“, е разпънал „черни драперии” пред къщата, в която живее семейството на партийния им лидер.

Дионисий активно се включваше в демонстрациите пред Министерски съвет, започнали през лятото на 2020 г., и редовно говореше пред протестиращите. През август от синода обявиха, че действията, призивите и изказванията на архимандрита са негово лично мнение, което не изразява позицията на църквата.

С главния секретар на синода е разговарял в понеделник сутринта Георг Георгиев – кандидат-депутат от ГЕРБ и зам.-министър на външните работи. Пред медиите той обяви, че партията му очаква църквата да постави „разграничителна линия между нас, като богобоязливи хора, и него, като очевиден сатанист“ – имайки предвид Дионисий.

„Безбожното, изключително мрачно и недостойно поведение на един човек, който все още се зове български духовник, ни потресе. Не само като миряни, но като хора, като граждани, като жители на този град, които вече месеци наблюдават отвратителното поведение и действия на един човек, който започна с ковчези в центъра на София, отслужи опело пред Министерски съвет, продължи с бесилки, за да стигне вчера с черните драперии, които опъна пред дома на един гражданин, в който живеят децата и внуците му“, гневно заяви Георгиев. По думите му, действията на духовника са сходни с тези на мафията: „Така са били сплашвани хората – със символи, които напомнят недвусмислено за смърт.“

„Намираме се във време на поста, време, в което трябва да се смирим, а постът започва с прошка дори на враговете. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Преди години той трябваше да бъде ръкоположен за епископ, но тогава се събраха миряни, протестираха и в крайна сметка неговото ръкоположение не се случи. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“, присъедини се и Драгомир Младенов от младежката организация на ГЕРБ.

Герберите твърдят, че са получили уверение, че молбата им ще бъде разгледана на следващото събрание на Св. Синод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *