МВР се самопохвали след кървавия футболен погром

Никъде по света вандали няма да бъдат оставени да рушат в центъра на града, заявиха от СДВР

33-ма души са арестувани след безпрецедентния уличен погром, съпътствал протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФС в центъра на София в четвъртък привечер. Сред задържаните има и непълнолетни лица, съобщиха от СДВР.

„Трима са задържани заради запаления полицейски бус, а останалите за противообществени прояви – унищожаване на публично и частно имущество, възпламеняване на контейнери за смет, неподчинение на полицейски заповеди“, обясни зам. директорът на столичната полиция Стефан Иванов.

По думите му, ако не са били предприети контрадействията срещу футболните хулигани, включително употребата на водното оръдие от жандармерията, последствията за хората и града са щели да бъдат още по-трагични.

„Можеше да има жертви. Самият град щеше да пламне. Провокаторите се появиха, след като контактната група надхвърли 4000 души. Имахме информация, че е подготвят коктейли „Молотов“. Сами знаете какво би се случило, ако бяха вкарани в действие. Протестиращите агитки застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, но и на самите себе си. Предупредихме ги многократно да прекратя нарушаването на обществения ред, преди да предприемем настъпателни действия“, посочи Иванов.

Директорът на СДВР Любомир Николов също е на мнение, че полицията си е свършила правилно работата при потушаване на масовите безредици около националния стадион „Васил Левски“ и други части в центъра на София.

„Няма полиция в света, която да остави вандали да рупата и унищожават имущество в центъра на която и да е столица – заяви той. – Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти. Конкретно за тримата арестувани за запаления бус, заподозрените се отправиха към бар в близост до местопрестъплението и се укриха. Всички те бяха открити там, установени бързо и изведени от бара. Благодаря на колегите за бързите действия.“

Запитан дали щеше да е по-добре, ако агитките бяха на стадиона, а не на улицата, Николов отговори:

„Предимството на стадиона е, че там феновете минават през пропускателни пунктове и всички опасни и животозастрашаващи предмети им биват отнемани още на входа.“

ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ?

На кадри, излъчвани на живо в страницата във „Фейсбук“ на инициативата „Правосъдие за всеки“, се вижда ясно как полицаи удрят с палки хора в споменатото от директора на СДВР заведение в сградата на Спортната палата. На кадрите се вижда как тежкооборудвани униформени влизат в бара и започват да удрят с палки дори посетител, който видимо не е проявил агресия и стои с вдигнати във въздуха ръце.

В социалните мрежи се появиха и други клипове с наглед неоправдано полицейско насилие. От СДВР заявиха на брифинга тази сутрин, че е започнало „вътрешно разследване“ на всички заснети подобни кадри.

По данни от Спешна помощ 24-ма души са пострадали, като на място са изпратени 17 линейки. Седем души са хоспитализирани във ВМА, още седем са настанени в „Пирогов“.

По данни от самата болница още 13 протестиращи и един полицай са потърсили помощ в „Пирогов“. Всички те са с леки наранявания, прегледани са и са изпратени за домашно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *