Протестът срещу Боби Михайлов подпали центъра на София

Хаос, подпален полицейски бус, водни оръдия и затворени улици в сърцето на София

 

Хаос и затворени улица в столицата заради протеста срещу начина на управление на Българския футболен съюз. След 18.15 часа феновете започнаха да хвърлят бомбички и димки срещу полицията. Силите на реда отговориха с водни оръдия, които разпръснаха част от привържениците в Борисовата градина, видя Mediapool.

Около 19:00 часа бе подпален полицейски бус на ъгъла на ул. “Гурко” и бул. “Васил Левски”. Феновете разграбиха намиращите се в него каски, палки и щитове, а в крайна сметка буса изгоря и не успя да бъде изгасен от дошлата на мястото пожарна.

бТВ съобщи, че има двама пострадали.

Феновете са с бомбички, ножове и маски за лице

Между 17:00 и 18:15 протестът бе мирен като феновете на ЦСКА, Левки, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив и други клубове се събриха на ул. “Гурко”, за да заявят своето искане за оставка на Боби Михайлов и ръководителите на БФС.

Заедно с българските фенове бяха и около 20 унгарски граждани дошли да подкрепят най-вече каузата на българските привърженици, независимо че заради решението на БФС, които прехвърлят топката на УЕФА, двубоят се играе пред празни трибуни.

Протестиращите, които бяха няколко хиляди, бурно освиркваха БФС и с викове и трансперанти искаха оставката на Борислав Михайлов, който от 18 години е начело на българския футбол. Феновете изпяха заедно националния химн и няколко възрожденски песни. Сред присъствщите имаше и жени, и деца.

Около 18:15 обаче напрежението между полицията и феновте ескалира. Привържениците започнаха да хвърлят бомбички и ракети към органите на реда, а от полицията отвърнаха, използвайки водно оръдие, което разпръсна феновете из Борисовата градина и ги принуди да отстъпят към бул. “Васил Левски”.

Привържениците не се уплашиха от това действие, а напротив, те продължиха да крещят “Оставка” и да отправят послания към БФС. Това принуди полицията да излезе напред с палки и щитове и по този начин феновете бяха изтласкани до кръстовището на ул. “Гурко” и бул. “Васил Левски”.

Ситуацията се разви само 30 минути преди началото на футболната евроквалификация “България-Унгария”, която ще се играе без публика на стадион “Васил Левски”. Бъркотията около провеждането на срещата предизвика голям обществен отзвук.

В минутите около началото на срещата се стигна до най-високата точка на напрежение. Разгневени от действията на полицията и нежелаещи да напуснат периметъра, за да протестират, част от протестиращите предпиреха крайни мерки. Те изкъртиха част от ограда на ул. “Гурко”, подплахиха няколко кашона, изблъскаха кофите за боклук към жандармерията, а няколко минути по-късно и разбиха, оставен от полицията бус. Те разграбиха каски, палки и щитове от него, а в крайна сметка бусът изгоря преди да бъде изгасен от дошлата на място пожарна.

Феновете бяха разпръснати на няколко групи, като най-големите отидоха към Софисйкия университет и Орлов мост, а останалата част се придвижа към пл. “Партиарх Евтимий”, продължавайки да изпращат различни предмети към органите на реда.

По информация на bTV при претърсванията на феновете полицаите са открили ножове, бомбички и маски за лица. От БТА съобщават за пострадали полицаи и протестиращи. Има и арестувани.

Временно е затворено движението по бул. “Цар Освободител” от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул. “Васил Левски“ и по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” от Орлов мост до ул. Граф Игнатиев“ във връзка с провеждането на футболна среща и протест пред Националния стадион “Васил Левски”.

Превозните средства на градския транспорт са пренасочени по обходни маршрути. Автобусите идващи от “Младост” и “Дружба” са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул. “Алея Яворов”, бул. “Драган Цанков” и бул. “Цариградско шосе”.

Тролейбусите, идващи от “Младост” и “Дружба” обръщат на кръстовището на 4-ти километър, а тези от кв. “Х. Димитър” обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *