Македония с протестна нота срещу провокация на Джамбазки (Видео)

Външно се разграничи от евродепутата на ВМРО, но осъди пълното информационно затъмнение в Северна Македония

 

Македонското външно министерство изпрати протестна нота до София заради клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, в който се обръща към “временните управленци на нашата Македония“ и говори за техния край.
Това е поредната провокация на българското ВМРО, което не спира да експлоатира темата в предизборната си кампания, след като премиерът Бойко Борисов им я делегира в опит да си осигури управленски партньор в следващия парламент.
“Уважаеми, казвам уважаеми от възпитание, временни управленци на нашата, на моята Македония – не можете да живеете в XXI век, без да сте признали XX век. Колкото повече лъжете, толкова повече истината ще лъсва. Колкото по-настървено изобретявате новата си фалшива история, толкова по-шумно ще се сгромолясат, ще пропадат фалшивите основи, на които сте построили жалкото си настояще. Колкото по-истерично мразите София, толкова по-български остава Охрид. Колкото по-силно крещите Вашите лъжи, толкова по-бърз и по-ужасен ще бъде Вашият край“, посочва Джамбазки в предизборен клип.
В отговор Скопие съобщи, че ще реагира пред институциите на Европейския съюз.
“Подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни“, посочват от македонското външно министерство.
„Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзници от НАТО и държава-членка на Европейския съюз, което е и директно в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани”, се посочва в позицията на македонското МВнР.
МВнР се разграничи от Джамбазки: Нямаме териториални претенции! 
По късно във вторник българското външно министерство се разграничи от клипа на Джамбазки и каза, че не го смята за “уместен“ и посланията му не изразяват официалната българска позиция.
България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано, заявиха от МВнР.
“Отбелязваме също, че този клип от български политик идва след тридневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“, се посочва още в съобщението.
От МВнР припомнят, че правителството в Скопие не само не е осъдило въпросните публикации, но е нарекло „реномиран“ института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия.
“Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение“, отбелязват още от външното ни министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *