Андрей Райчев: Голямата изненада е, че Борисов пак е първи

Каквото и да стане на тези избори, ще е изненада. И най-очакваното и предвидимото – пак ще е изненада. Никога до този момент социолозите не са били в такава ситуация, разкри пред Нова тв социологът Андрей Райчев. След първите две партии в класирането ГЕРБ и БСП, Райчев прогнозира около 350 000 гласа за Слави Трифонов и ДПС, около 250 000 за Демократична България и по около 100 000 гласа за други три-четири формации.

Райчев каза и още нещо – че най-голяма изненада засега е, че Бойко Борисов отново е първи. Въпреки протестите и корона кризата. А пък това е станало възможно, само защото опозицията отново се е разцепила. След 60% неодобрение на управлението на ГЕРБ през лятото на 2020 година, отново Борисов нява алтернатива.

Стои въпросът дали ще има редовно или служебно правителство, каза още социологът.

Според него ГЕРБ ще гони успех за създаване на правителство от първия мандат, тъй като ситуацията лятото ще е коренно различна. Борисов постигна успех с тактиката „да хвърля чували“ от лодката на партията и властта. Сега обаче шансът му е да скочи самият той, обясни Райчев тезата си, че има възможност за съставяне на правителство ГЕРБ+ , но тази възможност стои без личността на премиера.

Сега живеем в приказка и тя ще свърши, е тезата на Андрей Райчев. Населението в момента е като спящата красавица – реално доходите са се повишили – помощите, пенсиите се повишиха, лотарията престана и така милиард и половина остават в джобовете на хората, пътуваме и купуваме дрехи на половина, бизнесът не плаща лихви. Тази приказка ще свърши, спящата красавица ще се събуди. Спящата красавица обаче ще се събуди и властта през лятото няма да живее в този луксозен шах и ще се страхува от хората, прогнозира Андрей Райчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *