Лудогорец загуби от Рома на „Олимпико“ след 2 гола от дузпи

Мечтите на Лудогорец за европейско чудо във Вечния град угаснаха в драматична вечер срещу Рома. Родният шампион загуби с 1:3 срещата на „Олимпико“ и така завърши на трето място в тази група и продължава в турнира Лига на Конференциите, докато Рома остава в Лига Европа.

 

Всичко това се случи в един страхотен и изпълнен с емоции в мач, който Рома обърна с две дузпи, а гол на Лудогорец малко преди края бе отменен заради нарушение след намесата на ВАР.

Тези отсъждания обаче бяха напълно правилни, а макар и да направи силен мач, а като цяло да игра и доста силно в цялата групова фаза, Лудогорец ще трябва да се задоволи с третото място.
При жребия то изглеждаше напълно логично в компанията на Бетис и римските „вълци“, но пък Лудогорец бе на около 25 минути от това да изхвърли първия победител н Лигата на конференциите, заради което със сигурност ще има и нотка на съжаление.

Макар Рома да подходи агресивно още от първата минута, защото се нуждаеше от победата, за да остане в турнира, опасности пред разградската врата нямаше, а Лудогорец дори изглеждаше по-опасен, защото с контраатаките си създаваше добри възможности, а пет минути преди края на първата част шокиращият за „Олимпико“ гол стана факт. Рик Джонатан направи чудесен индивидуален пробив, който завърши със страхотен удар от около 30 м и топката се озова в мрежата на Руи Патрисио.

Шок за Моуриньо и момчетата му, които вече трябваше да търсят пълен обрат, който обаче бе факт още в първите 20 минути на втората част – при това с две дузпи.

И двата наказателни удара бяха безспорни, а те тотално промениха ситуацията на терена.
И двата наказателни удара на бяха вкарани от капитана Мануел Пелегрини, също толкова важна роля изигра и влезлият през почивката Николо Дзаниоло, срещу когото бяха извършени нарушенията.

Първо Сисиньо го изрита след меле в наказателното поле в 55-ата минута, а девет по-късно и Оливие Вердон избута в гръб откъсналия се Дзаниоло, при което бе отсъдена втората дузпа. От нея резултатът стана
2:1 за Рома. Ключов момент до края се оказа и 76-ата минута, когато Лудогорец изравни, а отново Нонато се превърна в бразилския кошмар за „вълците“.

Но само за кратко, защото реферът получи сигнал от ВАР и преразгледа ситуацията, при коят видя нарушение на Рик Джонатан в зародиша на атаката и голът бе отменен.

Сякаш това съвсем уби и малкия ентусиазъм и опити за изравняване от страна на Лудогорец.
В 85-ата минита Николо Дзаниоло подпечата невероятната си вечер и с гол за 3:1, а разградските кошмари допълни червен картон за централния бранител Вердон.

Така Лудогорец не успя да стори чудото на „Олимпико“, макар да не бе далеч. Българският шампион ще се задоволи с участие в Лигата на конференциите през пролетта.

Жозе Моуриньо не скри облекчението си на пресконференцията след победата на Рома над Лудогорец с 3:1 в Лига Европа. Успехът на римляните ги прати на второто място в групата, с което те спечелиха квота за плейофите в турнира.

Българският шампион, който водеше до началото на второто полувреме в мача, но допусна обрат, отива в елиминациите на третия по сила турнир – Лига на конференциите.

„Беше въпрос на чест Рома да победи и да остане в Лига Европа – каза тпеньорът на „вълците“ Жозе Моуриньо. – „Трябваше да сме в този турнир, това бе една от целите ни за сезона.

Беше много трудно, защото те са организиран отбор с качествени, бързи и креативни играчи. Допуснеш ли грешка, контраатаката им те удря мълниеносно. Ние го знаехме от първия мач, когато ни победиха, и пак допуснахме така гол. Но след почивката гореше друг огън в нашата игра, а Николо Дзаниоло промени всичко. Той има качества за големи неща, дава ни друго физическо присъствие и в атака всичко се променя.
Рома трябва да върви по стъпалата нагоре, това е следващото. През миналия сезон спечелихме трофея в Лигата на конференциите, сега сме едно ниво по-напред. Но няма да сме фаворит в Лига Европа – тук тепърва идват акулите от Шампионската лига, които отпаднаха. Те са по-силни от отборите, които се класираме от групите на този турнир.

Трябва да сме много по-добри напролет от това, което показахме досега в Европа.
Прекалено съм възрастен, за да се нервирам. Знаех, че е рискова ситуацията. Направихме смени, за да се случат нещата. Поехме риск, но когато знаеш какво искаш – рискуваш. Ако знаеш, че не победиш ще отпадаш, рискуваш.

В Лига Европа вече има Манчестър Юнайтед, Арсенал, знаем и кои отбори влизат от Шампионската лига. Барселона и Ювентус са подготвени да спечелят дори Шампионската лига. През февруари ще имаме различен съперник. Мисля, че Лудогорец може да стигне много далеч в Лига на конференциите. Мисля, че Лацио и Уест Хем са най-силните отбори в този турнир. Има една група други отбори, които могат да стигнат далеч. В нея е и Лудогорец. Уважавам това, което те направиха срещу нас“, завърши Специалния.
Треньорът на Лудогорец – Анте Шимунджа, очаквано бе разочарован от развоя на мача на „Олимпико“ и загубата с 1:3.

Макар Лудогорец да допусна обрат от две дузпи и гол на родния тим да бе отменен, Анте Шимунджа не пожела да коментира съдийството. Той заяви, че е горд от цялостното представяне на отбора си.
„Може и да съм субективен, но ние заслужавахме повече. Играхме срещу много добър отбор и при перфектна атмосфера. Но мисля, че заслужавахме повече и трябваше да вземем повече от този мач. Имаше доста предпоставки да се сринем. Допуснахме две дузпи, но след няколко смени се променихме, станахме агресивини и вкарахме гол, който, за съжаление, ни отмениха.

След шест мача в групата с Бетис, Рома и ХИК, ние спечелихме 7 точки и продължаваме в европейските турнири. Трябва да сме горди. Не искам да говоря за съдиите“.

За разлика от треньора си, вратарят на разградчани – Серджио Падт, с охота коментира съдийството и ясно заяви, че втората дузпа е била прекалено спорна.  Той каза, че около първия наказателен удар няма съмнение, но вторият е спорен, а като цяло съдията е демонстрирал пристрастия към Рома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *