България купува още 8 американски изтребителя

С подкрепата на 162-ма депутати Народното събрание одобри решение, с което се позволява закупуването на 8 допълнителни бойни самолета от типа F-16 Block 70.

В полза на бъдещата сделка гласуваха групите на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против бяха 49 депутати, а 11 се въздържаха. Повечето бяха от БСП и „Възраждане“. Десет от въздържалите се обаче бяха от ПП, а един беше против решението. Дисидент имаше и в редиците на левицата – един от депутатите й се въздържа.

Решението беше внесено от служебното правителство на президента Румен Радев, който ревностно защитава сделката с аргумента, че е поставено на карта оцеляването на българската военна авиация.

Нашата страна вече закупи и плати 8 американски изтребителя F-16 Block 70. Доставката им ще се забави. От служебното правителство и президентството настояват да се пристъпи към покупката на още 8 самолета, за да можем да окомплектоваме една пълна ескадрила.

За целта българското военно министерство поиска от американското правителство оферта за допълнителните 8 самолета F-16 Block 70. В отговор от Вашингтон предоставиха 3 проекта на обща стойност 1 320 769 818.00 щатски долара (2 588 708 843.28 лв., изчислени при курс от 1.96 лв. за долар). Тук влизат 8-те изтребителя, боеприпаси, наземно оборудване и обучение на личен състав, авиационни управляеми ракети и тактическа радиосистема. Очаква се машините да пристигнат у нас през 2027 г., а плащането е разсрочено за десет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *