Лични данни на 533 млн души изтекоха от Фейсбук

Лични данни на около 533 милиона потребители на Фейсбук от над 106 държави са публикувани и са достъпни, съобщава ”Бизнес инсайдър”. Засега е известно, че 32 млн. потребители са от САЩ, 11 млн. от Великобритания и на 6 млн. – от Индия. Информацията за тях включва техните телефонни номера,

„Фейсбук“ идентификационни номера, пълните имена, местоживеене, дати на раждане, биографични данни и – в някои случаи – имейл адреси.

До момента не е ясно колко българи са засегнати от това изтичане на данни.

„Бизнес инсайдър“ са прегледали извадка от изтеклите данни и са проверили част от тях, като са съпоставили телефонните номера на известни потребители на Facebook с идентификационните номера, изброени в рамките на данните. Те също така са проверили данните чрез тестване на имейл адреси от набора от данни във функцията за възстановяване на паролата на Facebook, която може да се използва за частично разкриване на телефонния номер на потребителя.

Изтеклите данни могат да предоставят ценна информация на киберпрестъпниците, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги манипулират и убедят да предадат идентификационните данни за логване според Алон Гал, технически директор на фирмата за разузнаване в областта на киберпрестъпността Hudson Rock, който пръв е засякъл изтичането на данни.

„База данни с такъв размер, съдържаща лична информация като телефонни номера на много потребители на Facebook, със сигурност би довела до това хора с лоши намерения да се възползват от данните, за да извършват хакерски опити“, отбеляза Гал.

Това не е първият път, когато огромен брой телефонни номера на потребители на Facebook са разкривани онлайн. Уязвимост, която беше открита през 2019 г., позволи телефонните номера на милиони хора да бъдат изтрити от сървърите на Facebook в нарушение на условията за ползване. Facebook заяви, че уязвимостта е отстранена.

По-рано Facebook обеща да предприеме сериозни мерки срещу масовото изтриване на данни, след като Cambridge Analytica злоупотреби с данните на 80 млн. потребители в нарушение на условията за ползване на Facebook, за да таргетира избиратели с политически реклами на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *