Лекарска грешка е причина за смъртта на родилка от Благоевград

Анестезиологът е объркал трахеята й с хранопровода и е причинил асфиксия

Лекарска грешка е причина за смъртта на 29 годишната родилка Евгения Крумкова и нероденото ѝ момиченце в болницата в Благоевград. Това е установила проверката по случая, направена от „Медицински одит“. Подробности от доклада на контролната здравна инспекция публикува местното издание „Струма“.

Два неуспешни опита за интубация, като при втория интубационната тръба е вкарана в хранопровода, а не в трахеята, са довели до смъртта на родилката и нероденото ѝ бебе.

Младата жена издъхна на 16 юни 2021 г. на операционната маса в болницата в Благоевград, след като ѝ е поставена упойка. Тя е била планирана да роди със секцио втората си рожба. Преди три години по същия начин дошъл на бял свят първородният ѝ син.

Минути, след като анестезиологът поставил упойката обаче, Евгения започнала да се задушава и въпреки усилията на екипа – починала. Лекарите не успяли да извадят от утробата ѝ и бебето.

Заключението на медицинските одитори е категорично – грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на родилката.

След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Евгения е екстубирана и събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути, след която пациентката умира, въпреки че са извършени множество реанимационни действия.

От доклада на патолога, става ясно, че интубационната тръба се намира в хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилното ѝ поставяне.

От констатациите на „Медицински одит“ става ясно, че са допуснати редица нарушения в предоперативния период.

Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето.

Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация.

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия.

В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението, се казва още в доклада.

Анестезиологът, който е интубирал 29-годишната родилка е д-р Димитров, който работи в реанимация.

Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит, за да продължи работата си по случая.

Съпругът на починалата млада жена, който ще отглежда невръстния им син сам, обяви, че ще съди болницата в Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *