Левите конкуренти на БСП призоваха за свалянето на Корнелия Нинова!

Според новото обединение столетницата може да се обнови, само ако се отърве от „натрапения вождизъм“

Групата леви партии и политици, които в края на 2022 г. се захванаха да изградят нова лява коалиция, вече действат за общото си явяване на следващите предсрочни избори. Както изглежда, идеята им е да използват БСП като ракета-носител, като за това първо трябва да се отърват от соцлидера Корнелия Нинова, пише вестник Сега.

Миналата седмица проведоха национална среща в Пловдив, в която взеха участие АБВ на експрезидента Георги Първанов, „Изправи се България“ на бившия депутат от БСП Мая Манолова, „Движение 21“ на друга видна бивша социалистка – Татяна Дончева, МИР на Симеон Славчев и др.

Участваха, както миналата година, и представители на партийното ръководство на БСП, които са опозиционно настроени спрямо Нинова – като Костадин Паскалев. Всъщност, Паскалев откри конференцията. Той беше, също така, политикът, който инициира първата среща на левите през ноември м.г. Това е показателно, че вътрешната опозиция в БСП действа съгласувано с други политически сили срещу „Позитано“ 20.

На срещата беше прието обръщение към БСП да се присъедини към обединението на левите формации. Нещо повече – казва се, че такова обединение „не може и няма как да бъде във вреда на БСП“. В същото време обаче се намеква, че социалистите трябва да свалят Корнелия Нинова.

„Обновлението на БСП е задължително условие за възстановяване силата на партията, която трябва да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопартийна война, да възстанови принципа на демократичното единство“, пише в обръщението. Това е очевидна препратка към Нинова, която е обвинявана от нейните противници, че управлява авторитарно соцпартията.

Участниците в конференцията са решили да се готвят заедно за участие в предстоящите парламентарни избори, а след това и в местните избори. Съдейки по печалната съдба на други подобни леви обединения в миналото, единственият им шанс за успех е да се прикрепят към БСП. А това минава през свалянето на Нинова от поста й. Затова вътрешната опозиция в БСП се готви да атакува партийния водач на предстоящия конгрес на столетницата през февруари т.г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *