Джокович продължи триумфалния си поход в Австралия

Български тенис талант е на 1/8-финал при юношите в Мелбърн

Рекордьорът с 9 титли в турнира Новак Джокович се класира с лекота за 1/4-финалите в Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под №4 сърбин разгроми в IV кръг представителя на домакините Алекс де Минор с 6:2, 6:1, 6:2 само за 2:06 ч. и записа най-изразителния си успех от началото на надпреварата тази година.

Въпреки че продължава да играе с превръзка на лявото бедро, 35-годишният белградчанин изглежда окончателно преодолял болката, която влияеше на оптималното му представяне през първата седмица в Мелбърн. Дори и с травмата, 21-кратният шампион в Големия шлем дотук е загубил само един сет – след тайбрек срещу квалификанта Енцо Куако във II кръг. Най-големи затруднения досега му създаде Григор Димитров, но и той не успя да влезе в резултата.

За Джокович това е общо 25-и пореден успех на Australian Open, след като триумфира с титлата на всяко от последните три издания, в които участва – през 2019, 2020 и 2021 г. След като през 2022 г. пропусна турнира заради депортация от страната, през 2023 г. бившият №1 в света ще продължи похода си към юбилеен 10-и трофей от първия за сезона „мейджър“ с мач срещу Андрей Рубльов.

Руснакът стигна до V кръг по изключително драматичен начин, след като на 1/8-финалите днес трябваше да отразява два мачбола, преди да надделее над Холгер Руне (Дания) в пет сета – 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11-9). 19-годишният скандинавец първо сервираше за мача при 5:3 гейма в решаващия сет, но бе пробит на нула, а после при 6:5 не се възползва от две точки за затваряне на двубоя. В дългия тайбрек пък Руне водеше с 5-0 и със 7-3 точки, но допусна пълен обрат.

„Никога през живота ми не съм успявал да спечеля мачове като този. За първи път изобщо печеля нещо такова, особено на толкова специален турнир като Australian Open, за да стигна до четвъртфинал. Това е нещо, което със сигурност ще помня през целия си живот. Нямам думи, треперя и съм щастлив“, сподели Рубльов.

След своята победа срещу Де Минор пък Джокович заяви в аванс:

„Андрей е един установен играч от Топ 10. Много експлозивен тенисист. Мога да кажа, че като стил много прилича на Алекс де Минор. Надявам се, че и резултатът ще е същият.“

Днес се изиграха и последните два 1/8-финала в долната половина на схемата. Те оформиха изцяло американски сблъсък на 1/4-финалите, след като Томи Пол се справи с Роберто Баутиста Агут (Испания) с 6:2, 4:6, 6:2, 7:5, а дебютантът Бен Шелтън се справи със сънародника си Джей Джей Улф след маратонски обрат с 6:7 (5), 6:2, 6:7 (4), 7:6 (4), 6:2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *