Турското военно министерство обяви, че е завършила подготовката на военна операция в Северна Сирия, за да унищожи или прогони кюрдските формирования там и да създаде зона за сигурност. Турската артилерия дори откри огън в понеделник вечерта срещу позиции на кюрдите в сирийската провинция Рака, съобщи сирийското радио Sham FM. Турски самолети пък бомбардирали кюрдски позиции в източната провинция Хасеке.

Противоречиви са новините за изтеглянето на САЩ. Съобщава се за извеждане на много войници, но според Пентагона те са изтеглени на “много малко разстояние”. Кюрдите оцениха като неизпълнение на сключените с Вашингтон договорки.

“Русия и Дамаск трябва да поемат отговорност за защитата на нашия регион от турската атака, защото това също ще застраши интересите на Русия”. Това заяви за РИА “Новости” Бадрад Джакурд, съветник в управата на кюрдската автономия в Североизточна Сирия.

Отделно Кюрдският автономен район (КАР) в Ирак се обърна с молба към руския външен министър Сергей Лавров да осигури безопасността на кюрдите в Сирия. Това е станало на среща на Лавров с премиера на КАР Масрур Барзани.

Иран е против турска военна операция в Сирия, заявил външният министър Мохамед Зариф в телефонен разговор с турския му колега Мевлют Чавушоглу. Иран настоява да се зачита териториалната цялост на Сирия.

Доналд Тръмп заяви, че ще “заличи” икономиката на Турция, ако тя направи нещо, което той прецени като отиване “отвъд границите” в Сирия. Пентагонът предупреди, че не подкрепя турската операция в Сирия. Сенаторът Линдзи Греъм, заяви, че е готов да представи двупартиен законопроектът за изключването на Турция от НАТО и санкции срещу нея, ако тя предприеме военната операция в Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *