Как да се предпазите от рак на гърдата

Избягвайте алкохола, цигарите и спортувайте

5% от заболелите жени от рак на гърдата са предразположени генетично, а в останалите случаи болестта се дължи на рискови фактори, твърдят учени от Националния институт за изследване на рака в Ню Джърси. Сред рисковите фактори са травми на гръдния кош, възраст над 55 години, ранно начало на менструацията (до 12 години) и късна менопауза (след 55 години). Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, липсата на редовни профилактични прегледи и заседналият начин на живот също се отразяват и отключват коварната болест.

Ако сте под 40 години, добре е да се подлагате на ултразвуков преглед веднъж годишно, а също и да обсъдите с вашия лекар дали да не ви направят мамография. Ако обаче вие ​​или вашите близки роднини по майчина линия вече сте прекарали рак на гърдата,

трябва да посещавате мамолог веднъж на шест месеца.

Важна е и самодиагностиката. Тя трябва да се провежда веднъж месечно по едно и също време между менструацията: застанете пред огледалото, вдигнете ръцете си нагоре, огледайте гърдите си и след това ги палпирайте. Първият признак на заболяването е плътен, обикновено безболезнен възел. Той може да бъде разположен във всяка част на млечната жлеза, но най-често се среща в горната външна част.

Обърнете внимание и на промените в размера, формата на гърдата,

кожата й, всяко възпаление, зачервяване и изпускане на секрет от зърната.

Препоръчително е да спрете пушенето – около 30% от злокачествените тумори от всички видове се развиват заради прекаляване с цигарите. Внимавайте и с теглото си – мастната тъкан произвежда протеини, които причиняват възпаление и насърчават растежа на раковите клетки. Учени от Центъра за изследвания и превенция на онкологичните заболявания в Калифорнийския медицински университет смятат, че

индексът на телесната маса трябва да не надхвърля 25 точки. Занимавайте се със спорт. Последните проучвания показват, че всякакви тренировки са ефективни – както редки и интензивни, така и редовни, но краткотрайни. Само половин час енергично бягане седмично намалява развитие на възпалението с 35%. Откажете се от алкохола, защото той повишава нивата на естроген, което провокира промени в съединителната тъкан на гърдата. Избягвайте стреса. Учени от университета в Охайо откриха, че той може да задейства мутацията на клетките.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *