Кьовеши вече е главен прокурор на ЕС

Утвърдиха румънката, ще разследва престъпления и кражби за над 10 милиона евро

Европейският парламент утвърди Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Решението на конференцията на председателите – председателят на Европарламента Давид Сасоли и лидерите на политическите групи, идва след постигнатото през септември споразумение между парламента и Съвета.

След днешното решение, Кьовеши може да поеме поста си. Нейният мандат е 7 години, като се очаква европейската прокуратура да заработи през ноември догодина. Съветът също я подкрепи по-рано тази седмица.

Румънката ще бъде първият ръководител на прокуратурата на ЕС.  Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа до края на следващата година. Европейските прокурори ще разследват престъпления с бюджета на ЕС – измами, корупция, злоупотреби с ДДС за над 10 милиона евро. При обособяването на прокуратурата на ЕС бе решено, че пълномощията на институцията може да бъдат разширявани.

Досега 22 държави от ЕС участват в европейската прокуратура, като не са се включили Великобритания, Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *