Предложенията за таван на цените на газа и за допълнително облагане на печалбите на производителите на електричество са непазарни и водят до риск от изкривяване на пазара и още по-голям недостиг на енергийни ресурси. Това коментира Кристина Лазарова, съосновател на Brown to Green и председател на борда на директорите на ТЕЦ, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ако се въведе механизъм за ценови праг, това ще бъде изключително непазарен механизъм. Ако Газпром отказва да доставя газ по политически причини, има ли други доставчици, които биха се съгласили да доставят ресурс на цена, която не ги устройва? Не е ясно как точно ще се прави таван на цената на природния газ при тези условия“, смята тя.

Лазарова добавя, че ако се сложи таван на цената на природния газ не е ясно какво ще стане и с вече сключените дългосрочни договори.

„Ако една държава има сключен дългосрочен договор с цена под тавана, какво пречи на доставчика да се откаже от договора в полза на по-високата цена?“

По отношение на облагането на свръхпечалбите, то със сигурност ще отблъсне инвеститорите и компаниите, които са изградили капацитет за производство на енергия. От гледна точка на комуникациите нещата също не изглеждат добре – Комисията прави подробни коментари за това какъв ще бъде тавана, след това се оказва че тепърва ще се събират енергийните министри на държавите от ЕС и ще се провежда среща. Има и дисонанс сред държавите членки – 90% казват, че се намират пред колапс и не искат да действат по начина, предложен от ЕК.

Според нея Европа от години се готви за зелен преход към по-чиста енергия, но на практика затваря преждевременно мощности, които няма как да замени.

„От много години се говори за производство на електричество само от чиста енергия, но това се прави с план. Ако Европа иска да изключи мощности трябва да има с какво да ги замести, а в момента не разполага с това. В момента Германия има много мощности, които не могат да се използват, защото са консервирани“, отбелязва тя.

За смекчаване на шока от високите цени се предлага въвеждането на схеми за подпомагане на бизнесите и потребителите, но според Лазарова не е ясно откъде ще дойде ликвидността за финансирането им. Тя е скептична и по отношение на ограниченията в температурата в помещенията.

„Според мен с ограниченията не може да се реши проблема, това е мярка, която няма да даде изход от ситуацията. Трябва да се търси решение, което да не е половинчато. Може да се приеме някакво стандартно намаление от държавите, но ние не можем да се осланяме само на това. Нужен е ресурс, който да се вземе от някъде. Европа трябва да действа единно и да преговаря в търсене на този ресурс“.

Лазарова е категорична, че докато не бъдат намерени алтернативи, България трябва да се държи здраво за източниците на енергия, с които разполага като например лигнитните въглища. „Не казвам, че трябва да има забавяне по пътя на чистата енергия, напротив – Европа е взела решение и трябва с ускорени темпове да върви към това решение. Но докато имаме този ресурс и докато той не бъде заменен, ние трябва да държим на него“, подчертава тя.

„Смятам, че за жалост каквото и да си говорим за механизми, за зелен пакт и за чиста енергия, финалът винаги е свързан с това, че губещите са битовите потребители и бизнесът, който потребява енергията. Ако България не се бори за това да сме стабилни в зимния период, знаем кой ще бъде най-ощетен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *