Чарлз III е обявен за крал

Имуществото му ще бъде използвано от държавата

 

Историческият съвет по наследяване трона на Обединеното кралство обяви Чарлз III за крал на Обединеното кралство, стана ясно от кадрите, излъчвани на живо по телевизия Би Би Си.

Той положи клетва пред  Съвета за унаследяване на британския престол.

Церемонията в църквата “Сейнт Джеймс” бе тържествена и изключително изпипана като сценариий. Тя бе последвана от топовни салюти и прокламации в Лондон и на още много други места.

Съветът, проведен в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, обяви, че “принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III… Бог да пази краля!”.

Ще следвам заветите на своята майка. Тя беше пример за обич и отдаденост в своята служба. Вярвам, че ще бъдза подкрепян от народите и вярата, заяви Чарлз Трети на тържествената церемония.

Имуществото ми да бъде използвано за целите на държавата, ограничавам се само с това, което е нужно за обслужване на преките ми задължения, заяви Чарлз. Той се помоли: Бог да ме направлява и пази!

Монархът подписа клетвена декларация за това, че ще пази протестантската вяра в Шотландия. Документът бе преподписан и от принцът на Уелс Уилям, както и от кралицата-конкорт Камила.

Въпросната изключително ценна декларация ще бъде обнародвана в Държавен вестник.

Вчера, в рамките на първото си обръщение към нацията като крал, Чарлз Трети даде дума да служи на нацията с “лоялност, уважение и любов”. Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея.

Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на британския трон. Погребението ѝ ще се състои след малко повече от седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *