Кристалина Георгиева в нова рулетка – за шеф на МВФ

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард. Това прогнозира агенция Ройтерс по повод предстоящата процедура по избор на нов управляващ директор на МВФ.

Кристин Лагард обяви късно снощи, че напуска Фонда от 12 септември, за да се ускори и улесни изборът на следващия ръководител.

Сред водещите кандидати за шеф на МВФ са гуверньорът на националната банка на Великобритания Марк Карни, бившият председател на еврогрупата и финансов министър на Холандия Йерун Дийселблум и гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен, бивш член на Европейската комисия.

Очаква се Лагард да оглави Европейската централна банка от 1 ноември. Действащ изпълнителен директор на Международния валутен фонд остава Дейвид Липтън.

Вторият петгодишен мандат на Лагард като ръководител на МВФ трябваше да приключи през юли 2021 г. По традиция този пост винаги се заема от европеец, а ръководителят на сестринската организация на МВФ – Световната банка, винаги е бил американец, тъй като институциите са създадени в края на Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *