Корнелия Нинова гони от БСП тримата служебни министри?

В петък в 14 ч. се свиква заседание на Националния съвет (т. нар. пленум) на БСП, научи „Флагман“. Той може да изключва членове на партията. Както съобщихме вчера, ръководството на БСП е взело на мушка тримата министри от формацията, които влязоха в поредния служебен кабинет, назначен от президента.

Това са Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева. Те станаха министри, съответно, на правосъдието, земеделието и спорта.

И тримата са вътрешни опоненти на лидера на БСП Корнелия Нинова. В контекста на напрежението между нея и президента Румен Радев, назначаването им за министри се приема особено критично от Нинова и обкръжението й.

От БСП няколко дни алармират, че служебният кабинет (ще) действа реваншистки спрямо тях. Днес от партията свикаха и извънредна пресконференция заради отстраняването на Гергана Алексова като зам.-генерален директор на „Национална компания железопътна инфраструктура“ и то в първия ден на новия кабинет.

Георги Свиленски потвърди на пресконференцията, че в петък е свикан Националният съвет. След въпрос на „Флагман“ какъв ще е дневният ред и предвиждат ли се санкции за тримата министри на БСП в служебния кабинет, ако са нарушили по някакъв начин устава с назначението им в правителството, Свиленски отговори: „Това е заседание, даващо старт на предизборната кампания. Както знаете, трябва да се определят критерии, правила за подбор на кандидати за народни представители, коалиционната формула да бъде определена. Това е поводът на заседанието. Предполагам, преди това ще има Изпълнително бюро, което да конкретизира точно документите. Относно въпроса за това дали се предвиждат наказания или някакви мерки срещу членовете на Националния съвет, аз не мога да коментирам, нямам такава информация, но това, което мога да кажа, е, че всеки един член на Националния съвет като член на ръководен орган на партия, която ще участва в изборите, трябва да участва, да бъде съпричастен, да бъде водач, да бъде лидер в тази предизборна кампания. Въпросът трябва да го зададете към тези министри – как в качеството си на членове на Националния съвет ще работят така, че БСП да спечели изборите, когато от другата страна, в другото им амплоа трябва да осигурят честността, прозрачността, независимостта и всичко каквото трябва за едни избори, когато те са членове на ръководен орган на партия, която е основен участник в тези избори.“

БСП щели да си наредят листите и щели да отидат при хората.

„Само че, пак казвам, когато си член на ръководен орган, то не е само за да присъстваш и да си го запишеш в биографията, а е да работиш за спечелването на изборите, да работиш за това твоята партия да се представи достойно и да влезе във властта“, добави Свиленски.

На питане дали това може да е аргумент на Изпълнителното бюро служебните министри да бъдат изключени от Националния съвет, той отговори: „Аргументът дали някой може да бъде изключен от Националния съвет и от Българската социалистическа партия, е право само на Националния съвет и на органите, където членува. Изпълнителното бюро не може да вземе такова решение. Който ви внушава, че Корнелия Нинова еднолично или Изпълнителното бюро се събира някъде и отстранява някакви другари, просто прави внушения. Решенията, както всички вие знаете, се вземат долу в залата с доста внушително мнозинство, така че да бъдат легитимни. Но според мен Националният съвет трябва да вземе отношение по това как тези другари ще участват в предизборната кампания. Примерно, аз искам да поканя поне двама от министрите, ако съм кандидат, да се включат в моята предизборна кампания, като, примерно, раздават листовки на Георги Свиленски. И искам да ги видя с мен на шатрата, сред хората, как те биха се включили в кампанията. Ако не се включат, значи работят против партията. Затова говорим. Затова в Устава ясно е написано, че когато членове на БСП участват в служебни кабинети като министри, Националният съвет трябва да бъде информиран и да даде своето съгласие. Тогава ние казваме: „Благодаря ви, другари! Вие сте важни за държавата, освобождаваме ви от ангажимента да правите предизборна кампания с нас в момента, за да помогнете на държавата, и ние продължаваме напред.“ В случая, ние нямаме такава комуникация, за съжаление“, каза Георги Свиленски.

Борислав Гуцанов обясни от своя страна: „Моето мнение е, че Националният съвет е органът, който взима тези решения. В Изпълнителното бюро не е разглеждана подобна тема, която вие казахте в момента, и затова и не взимам отношение – дали някой трябва да бъде санкциониран, наказан или подобно нещо. Но, че ще има разговор в Националния съвет – да, нормално е да има подобни разговори. Слава Богу, че БСП е единствената партия, която води по подобен начин своя диалог с членовете си – от най-ниското до най-високото стъпало.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *