Истината лъсна: Няма договорени 7 танкера с втечнен газ, има само оферта. Азерският газ е в пъти по-скъп

Служебният министър на енергетиката Росен Христов опроверга голямата новина, която пусна кабинетът Петков дни преди да си тръгне – че са договорени 7 американски танкера с втечнен газ, които ще спасят положението с доставките на газ през зимата.

„Няма 7 договорени танкера с втечнен газ, има само оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за следващата. Освен това няма и слотове за тяхното разтоварване, което означава, че ще трябва да ги купуваме от други държави, което значително ще увеличи цената“, обясни министър Христов на брифинг в Министерския съвет.

Преди него говори и премиерът Гълъб Донев. Той обяви, че служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ.

Щабът трябва да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията. Негов ръководител ще е вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев, а в неговия състав ще влязат още представители и на други институции.

„Задачата е да бъдат предложени решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията“, обясни премиерът Донев.

Според енергийния министър Росен Христов първото, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ.  „Булгаргаз“ е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, газ които са осигурени, търси се начин за оздравяване на дружеството, обяви още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *