Контрера за скандала между Гиър и Салвини: Много е удобно да проповядваш хуманизъм, но за чужда сметка

Интересна ситуация се разигра, а и вероятно ще продължи, по темата за миграцията. Медийният спор между Ричард Гиър и италианския вицепремиер Салвини по въпроса с отказа на Италия да допусне кораб с мигранти да акостира, е знаков.

Не защото двама известни мъже на кардинално различни позиции спорят, а защото този спор изкарва на показ отново една стара и до болка позната тема. Тази за двойните стандарти и за бруталното лицемерие на т.нар. елити и техните рупори. Хуманистът Гиър този път си го получи и то съвсем на място. Неговият призив да се пуснат от човещина мигрантите от кораба Open Arms срещна една логична реплика: „Щом благородният милионер толкова много е загрижен за имигрантите на кораба Open Arms, ще сме му благодарни, ако ги качи на частния си самолет и ги откара в Холивуд. Там да ги настани в своето имение и да си живеят заедно“.

Това са думите на Салвини и от тях лъхат много истини, които нямат общо дори с мигрантите. Та, днешните световни знаменитости, които проповядват хуманизъм, лицемерно мълчат за своя собствен. Днешните медийни борци за права, борци за „каузи“ рядко носят и понасят своята обществена отговорност за националните или световните въпроси. Много е удобно да проповядваш хуманизъм, да бъдеш алтруист, но за чужда сметка.

Прав е Салвини, като казва, че днешните „звезди“, които ни поучават обикновено го правят извън дома си и не за тяхна сметка. Тежко лицемерие е обхванало това нещо, което нарича себе си културен, медиен и какъвто и да е елит. Да, лицемерие е да си отишъл иначе на почивка, да раздадеш няколко пакета с храна, да се врътнеш и да настояваш чужда държава да плати голямата сметка, а ти след седмица да драснеш с частния си самолет за Холивуд.

Тежко лицемерие е да идеш на конференция за климата и да се бориш срещу замърсяването с частен самолет.

Тежко лицемерие е под маската на хуманизъм, всъщност да търсиш пласиране в медийните потоци, за да свържат името ти с някаква „кауза“. Но хуманистът няма да отговори на тези въпроси. както няма и да потърси отговори за генезиса на тези проблеми. Достатъчно е просто да го снимат, да се завърти по вечерните новини и да бъде известен. А друг нека плаща цялата сметка. Ето такива работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *