„Булгаргаз“ съди „Топлофикация София“ за 35 млн. лева

“Булгаргаз” съди “Топлофикация София” за 35 милиона лева. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов . Тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към “Булгаргаз”.

Задълженията са натрупани в рамките на една година, след като през август 2018 г. Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Заради неполучени задължения, има опасност „Булгаргаз“ да не може да плати горивото на доставчика си – руската компания „Газпром Експорт“. По думите на Валентин Терзийски загубата за 2018 година е 17 милиона лева. По думите му столичната „Топлофикация“ на практика е преустановила плащанията си за доставка на природен газ. Не може “Булгаргаз” и не бива “Булгаргаз” да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на “Топлофикация София”, категоричен бе шефът на газовата компания.

Той обясни, че никоя компания не може едновременно да покрива огромен дълг, а същевременно да изпълнява задълженията си.

Павлов увери, че предприетите от “Булгаргаз” мерки спрямо “Топлофикация София” са възможно “най-меки и щадящи”. По негови думи единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията си до края на този месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *