Китай и Русия създават нов международен ред без САЩ

Дзинпин и Путин обсъждат в Москва мирен план за Украйна

 

Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно посещение, което дава силен политически тласък на руския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Китай и Русия определиха пътуването на Си като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното „безгранично приятелство“.

Кремъл приветства мирния план на Китай за Украйна и заяви, че той ще бъде обсъден на разговорите между Путин и Си, които ще започнат днес на вечеря.

Пекин призова за прекратяване на огъня, но Вашингтон категорично отхвърли идеята, защото тя би затвърдила успехите на Кремъл на бойното поле.

Пътуването на Си до Русия идва, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като „правно невалиден“. Китайското външно министерство днес призова МНС да „зачита юрисдикционния имунитет“ на държавния глава и да „избягва политизирането и двойните стандарти“.

Китай гледа на Русия като на източник на нефт и газ за своята жадна за енергия икономика и като на партньор в противопоставянето на това, което и двете страни смятат за американска доминация в световните дела. Военни експерти очакват двамата да търсят начини за заобикаляне на санкциите с цел продажба и предоставяне на китайско оборудване на Русия.

САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, увери координаторът на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, информира FOX News.

„И двете страни подкопават базирания на правила международен ред, който САЩ и много от нашите съюзници и партньори са изградили след края на Втората световна война“, подчерта Кърби.

По думите му Москва и Пекин „биха искали да пренапишат правилата на играта в света“. Кърби също така посочи, че те „укрепват сътрудничеството и отношенията си, особено напоследък“, пише „Фокус“. Той добави, че се надява Си Дзинпин да поддържа отворени линиите за комуникация с американския президент Джо Байдън и че ще се опита да разбере украинската позиция чрез преговори с държавния глава на страната Володимир Зеленски.

Пекин и Москва са добри съседи и надеждни партньори, заяви Си Цзинпин при пристигането си на държавно посещение в руската столица, предаде ТАСС.

„Много съм щастлив да дойда отново на държавно посещение на територията на нашия близък съсед по покана на президента Владимир Владимирович Путин. От името на китайското правителство и народ отправям искрените си поздрави и най-добри пожелания към руското правителство и народ“, заяви Си. „Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани през планини и реки“, добави той.

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото взаимодействие между двете страни.

„По време на своето посещение очаквам да проведем задълбочен обмен на мнения с президента Владимир Путин относно двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес, както и да очертаем план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество“, заяви китайският лидер.

Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си.

По време на предстоящите руско-китайски преговори в Москва президентът на Русия Владимир Путин изчерпателно ще обясни на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин позициите на Русия във връзка с евентуално уреждане на украинската криза. Това каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Така Си Цзинпин ще може да се запознае от първа ръка с текущата руска позиция по въпроса, обясни той.

Двамата лидери „по един или друг начин“ ще обсъдят и китайския план за мирно уреждане, посочи Песков.

„По един или друг начин темите, засегнати в този план, разбира се, неминуемо ще бъдат засегнати при размяната на мнения за Украйна. Украйна безспорно ще бъде включена в дневния ред“, увери говорителят.

Очаква се преговорите между Путин и Си да започнат днес следобед към 16:30 ч. московско време (15:30 ч. българско). Те ще разговарят на четири очи и ще продължат по време на неформална вечеря. Това ще е „неформално, но директно и много важно общуване“, изтъкна Песков.

Решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на Владимир Путин изобщо не се е отразило на работата му, нито върху дейността на президентската администрация, каза говорителят в отговор на журналистически въпрос. „Отнасяме се към това спокойно, старателно регистрираме всичко и продължаваме работа. Главното е, че продължава работа президентът“, добави Песков.

Визитата на китайския лидер бе съпътствана и от негова статия, публикувана в правителствения вестник „Российская газета“.

„Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред“, пише Си Дзинпин в статията си, цитирана БТА.

Той е уверен, че международната общност си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали и че не съществува световен ред, в който решаващата дума принадлежи на една отделна страна.

„В съвременния свят текат много дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната полза – това е неудържим исторически повей. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения е необратима тенденция“, казва китайският лидер.

Си Дзинпин пише, че Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения, базирани на целите и принципите на Хартата на ООН и осъществяват тясна координация в рамките на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС, Г-20 и другите международни платформи, като полагат съвместни усилия за насърчаване на многополюсността и демократизацията на международните отношения.

За войната в Украйна китайският лидер отбелязва, че страните могат да намерят рационален изход, ако се придържат към концепцията за „обща, комплексна, съвместна и устойчива сигурност“.

Той подчертава необходимостта „да се спазват целите и принципите на Хартата на ООН, да се уважават резонните безпокойства на всички страни в областта на сигурността, да се поддържат всички усилия, насочени към мирно уреждане на украинската криза и да се осигури стабилността на глобалните вериги на производството и доставките“.

Прави впечатление, че в двата параграфа, посветени на войната, отсъства изразът „териториална цялост“ по отношение на Украйна. До този момент Пекин почти винаги е изтъквал, че това е един от принципите на китайската държава за анексирането на украински територии още от 2014 г. насам.

Си Дзинпин призовава да се продължи съвместната работа по „свързването на инициативата „Един пояс – един път“ с Евразийския икономически съюз“ и да се постигне такава „структура на развитието“ на двете страни, която да се отличава с „взаимната допълняемост и съвместимост на традиционната търговия и новите форми на сътрудничество“.

Путин на свой ред даде интервю за китайския вестник „Женмин жибао“, в което се обяви за изграждането на „по-справедлив многополюсен световен ред“, като от за пореден път обвини Запада, че е разпалил войната в Украйна „в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *