Полезни ли са наистина маслините? Вижте какво казва науката

Научете възможните ползи от консумацията на този костилков плод

Досега най-вероятно сте чували за множеството ползи за здравето, свързани със средиземноморската диета, за която се твърди, че помага за намаляване на възпалението, подобрява когнитивната ви функция и ви помага да имате по-здраво сърце.

И докато диетата се състои от много различни видове храни, две от най-популярните съставки, на които хората се отдават, докато спазват тази диета, са маслините и зехтинът.

Въпреки че са известни като богата на мазнини храна, маслините все още са основен елемент в тази здравословна диета. Може би се чудите как маслините са полезни за вас, ако са с толкова високо съдържание на мазнини? И какви хранителни вещества ги правят толкова полезни?

За да разберем по-добре възможните ползи за здравето от маслините, разговаряхме с експерти по хранене и се потопихме дълбоко в данните, с надеждата да разберем дали маслини наистина са полезни.

Какво представляват маслините?

Противно на общоприетото схващане, маслините не се считат за зеленчуци! Всъщност те са вид плод, който принадлежи към семейството на костилковите плодове, заедно с черешите, прасковите и сливите. След като бъдат обрани и събрани, маслините се почистват и изсушават по начини, които променят естествения им горчив вкус.

Обикновените черни маслини могат да ви дадат онзи солен прилив, за който жадувате, докато маслините Каламата ви дават екзотичен средиземноморски ритъм – като същевременно ви доставят здравословни мазнини, витамин Е и други антиоксиданти.

Хранителна информация за маслини

  • Хранителни вещества на 100 грама зелени маслини:
  • Калории: 145
  • Мазнини: 15,3 грама
  • Наситени мазнини: 2,03 грама
  • Натрий: 1056 милиграма
  • Въглехидрати: 3,84 грама
  • Захар: 0,54 грама
  • Фибри: 3,3 грама
  • Протеин: 1,03 грама
  • Хранителни вещества на 100 грама черни маслини:
  • Калории: 116
  • Мазнини: 10,9 грама
  • Наситени мазнини: 2,28 грама
  • Натрий: 735 милиграма
  • Въглехидрати: 6,04 грама
  • Захар: 0 грама
  • Фибри: 1,6 грама
  • Протеин: 0,84 грама

Ползи за здравето от яденето на маслини

 

Маслините се състоят предимно от здравословни мазнини, 74% от които е специфична мазнина, наречена олеинова киселина. Олеиновата киселина е мононенаситена мазнина и е известно, че помага при възпаление. Получаването на повече от тези „здравословни“ мазнини като мононенаситени и полиненаситени мазнини във вашата диета, особено когато заместват мазнини като наситени и трансмазнини, може значително да помогне на цялостното ви здраве. По-долу ще видите по-конкретни ползи за здравето, свързани с тези мазнини.

Те могат да доведат до по-здравословно стареене

Едно от основните предимства на получаването на повече здравословни мастни киселини във вашата диета е, че те могат да ви помогнат да подобрите здравето и функционирането на мозъка си. Маслините и зехтинът също съдържат фенолни съединения, които проучванията показват, че могат да помогнат за предпазване от свързани с възрастта заболявания като Алцхаймер или деменция. Според статия, хората, които ядат много мононенаситени мазнини, често имат по-високи нива на невротрансмитера ацетилхолин, който ни е необходим за функции като памет и учене.

Някои проучвания дори предполагат, че съединенията, открити в маслините, могат да имат противовъзпалителни свойства, които са полезни за намаляване на риска от свързаните с възрастта хронични здравословни проблеми.

Те ще ви дадат добра доза фибри

Докато маслините и зехтинът имат много от същите ползи за здравето, един от специфичните ефекти от консумацията им е, че те съдържат фибри! Получаването на достатъчно фибри във вашата диета е един от основните ключове към здраво сърце, здравословни нива на холестерол, добро храносмилане и дълголетие като цяло.

Те могат да ви помогнат да поддържате здравето на сърцето си

Маслините са една от най-полезните за сърцето храни, които можете да похапвате, поради високите им нива на мононенаситени мазнини. Според доклад, публикуван в Lipids in Health and Disease, е установено, че мононенаситените мазнини помагат за намаляване на общия риск от смъртност, инсулт и сърдечно-съдови заболявания при участниците в проучването. Мононенаситените мазнини също могат да ви помогнат да намалите „лошия холестерол“ (LDL) и да повишите „добрия холестерол“ (HDL), което от своя страна може да ви помогне да поддържате здраво сърце.

Маслините насърчават качественото клетъчно здраве

Маслините са богати на антиоксиданти, включително витамин Е и фенолни съединения. Тези антиоксиданти са възпиращо средство срещу увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, които могат да навредят на тялото ви. Друг начин, по който маслините поддържат вашето клетъчно здраве, е като са чудесен източник на желязо, от което тялото ви се нуждае, за да създава и генерира червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото ви.

Полезни ли са маслините? Може ли яденето на твърде много маслини да бъде лошо за вас?

Въпреки че маслините имат много ползи за здравето, процесът на втвърдяване повишава съдържанието на натрий в този плод, преди да бъдат пуснати на пазара.

„Като цяло, докато маслините могат да бъдат здравословна добавка към вашата диета, когато се консумират в умерени количества, важно е да имате предвид приема на натрий и да ограничите консумацията на храни с високо съдържание на натрий“, предупреждават експерти. Прекомерният прием на натрий може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *