Киро за енергийната криза, паркираните танкери в Гърция и откъде иде молекулата на газа

Бившият министър-председател даде пространно интервю пред НоваТВ тази сутрин, от което обаче нищо не става ясно

Ние не искаме руски газ от „Газпром”. Причината е, че по договор не трябвало да плащаме в рубли. Дори да плащаме в рубли, „Газпром” пак ще ни спре руския газ, когато си поиска. Затова купуваме гръцки газ от „Газпром”, който е по-сигурен от руския газ от „Газпром”.

Гърците са си придвижили хартията и са осигурили налягане от 40 бара в тръбата, в което Кирил Петков лично се убедил като завъртял крана. Молекулата на този газ Кирил Петков не знаел откъде идва, но в танкерите, които са договрени без посредници и идват насам, нямало и молекула руски газ. При това били на цена под европейската.

Кирил Петков убеждаваше водещия Виктор Николаев, че танкерите не могат да паркират. Обаче ако някой се обади на фирмата, която е готова да отстъпи слота си за октомври, тези танкери ще успеят да паркират и ще осигурят независимост от „Газпром”. Това, като цяло, ще стане заедно с газовата връзка, за която ние с Гърция трябва да осигурим Акт 15 и Акт 16.

Договор няма (неясно за какъв договор говори, б.р.), защото според Петков трябвало да го сключи служебното правителство – но не става ясно пак дали предходното, или настоящото.

В крайна сметка въпросното правителство, което и да е то от служебните, можело да намери газ, за да напълни хранилището в Чирен, което по думите на бившия премиер се пълни бавно, защото клапите се реверсирали за 4 дни и 10% от втория танкер (неясно кой танкер, б.р.) не са могли да влязат вътре.

Толкова за енергийната криза у нас, която не е чак толкова голяма, колкото е в Европа.

За Бойко Борисов Петков каза, че е една от причините да не ни пускат в Шенген. Той бил вреден както за България, така и за собствената си партия.

Вижте целия видеозапис от гостуването на Петков в НоваТВ тази сутрин и опитайте да хванете логиката на завършилия в Харвард бивш наш държавник. Дежурният редактор на Флагман не успя за 3 часа да схване мисълта на Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *