Нов шамар за Гешев! Интерпол вече не издирва Цветан Василев

Бившият банкер може да пътува свободно в държави, които не са в Европейския съюз

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол, съобщи bTV. Според неговия адвокат Константин Симеонов комисия в Интерпол е разгледала жалбата на Василев и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини.

Вече бившият банкер може да пътува свободно в държави, които не са в Европейския съюз. Това е така, защото европейската заповед за арест спрямо Василев не е свалена, което може да бъде направено единствено от българската прокуратура. „Това е пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Обективно може да говорим за престъпление по служба от Иван Гешев“, коментира Василев

Цветан Василев е подсъдим с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. Той се намира в Сърбия от 2014 г. преди да му бъде повдигнато обвинението. През 2019 г. Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на бившия банкер.  „Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол“, информира тогава Василев.

През май Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли 2021 г. Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *