Кафе, коктейли и още 5 напитки, които ви дехидратират

Не всички течности са полезни за вас, особено през лятото

Хидратацията изглежда различно за всеки. Някои носят със себе си огромен термос с вода, други си настройват аларми, които да им напомнят кога да пият, а трети пък са толкова заети с работа, че нямат време дори за една глътка, опитвайки се да наваксат пропуските, когато се приберат у дома. Без значение къде попадате в този спектър – хидратацията е важна и става още по-важна, когато навлезем в лятото и температурите се повишат.

Въпреки че всички знаем, че водата е най-добрият ни хидратант, има ли напитки, които всъщност допринасят за дехидратация на тялото? Отговорът е „Да“, като по-долу ще ви покажем най-популярните сред тях. Те могат да окажат отрицателно въздействие върху хидратацията, ако не ги ограничите или не ги премахнете напълно.

Избягването на дехидратация е от ключово значение
Правилната хидратация поддържа телата ни в отлична форма по безброй начини, особено като се има предвид, че сме съставени предимно от вода. Тези ползи от хидратацията варират от оптимално здраве на мозъка, ставите, имунната система, бъбреците, черния дроб и червата до подпомагане на тялото при детоксикация, метаболизъм и усвояване на хранителни вещества. Освен това, правилната хидратация помага за защита на кожата, гръбнака, очите, носа и устата от дразнители и стресови фактори.

Въпреки че винаги искаме да избегнем дехидратацията по най-добрия възможен начин, това е особено важно, когато температурата се повишава, което ни прави по-податливи на обезводняване. Няколко от основните ежедневни начини, по които можем да загубим влага и да се дехидратираме включват дишане, ходене до тоалетна и изпотяване. Това са естествените отделителни системи на нашето тяло. През летните месеци много от нас се потят много повече от друго време на годината, което ни предразполага към дразнещите симптоми на дехидратация.

За повечето от нас дехидратацията може да се прояви като замайване, главоболие, намалена когнитивност, безсъние, умора, необичайни промени в настроението, газове, подуване на корема, запек, тъмна урина и по-рядко уриниране.

Когато дехидратацията стане супер тежка, тя може да има много по-сериозни медицински последици, включително сърдечни инциденти, гърчове и органна недостатъчност. Това ниво на обезводняване обикновено възниква само в резултат на екстремни обстоятелства като тежко заболяване или продължително, изтощително упражнение без подходящ прием на течности. Въпреки това, силните горещини през лятото могат да накарат някои от нас да загубят достатъчно течности, за да изпаднат в топлинно изтощение, което потенциално води до някои от тези симптоми, ако не се обърне правилно внимание.

Концепцията за избягване на дехидратацията е проста – приемайте повече течности, отколкото тялото ви губи през деня. На практика обаче е много по-трудно, както много от нас знаят. Когато се чувстваме жадни, ние всъщност вече изоставаме с хидратацията. Ключът към големия успех тук се крие в малките стъпки към него. Освен да пиете редовно вода, не забравяйте и че много храни, включително пресни плодове и зеленчуци, допринасят за нормалните нива на хидратация през целия ден.

Какво прави една напитка дехидратираща?
Не всички напитки са толкова хидратиращи, колкото изглеждат. Може би си мислите, че тъй като нещо е течност, то по своята същност е хидратиращо, но това невинаги е така. Всъщност, много от любимите ни напитки са дехидратиращи, поне до известна степен. Когато говорим за дехидратиращи компоненти на напитката, диуретичният ефект е концепция за всеки един. Диуретиците са агенти, които карат тялото да произвежда и да отделя повече урина, отколкото би било иначе, като имат потенциал да ни обезводнят.

Добавени захари
Добавената захар кара бъбреците да отделят повече течност. Плюс това, когато консумираме големи количества добавени захари, ще има натрупване на захар в кръвния поток, след като клетките вземат това, от което се нуждаят, за да функционират. Когато вещества като сол и захар са по-концентрирани в кръвта, отколкото в клетките, тялото ще изтегли вода от клетките в кръвта, за да се опита да създаде равновесие между двете структури по отношение на вода и разтворено вещество – сол или захар. Когато водата се изтегля от клетките ни, за да се разреди концентрацията на захар в кръвта ни, това ще доведе до дехидратиращи ефекти в цялото тяло.

Прекомерни количества кофеин (повече от 500 милиграма)
Този стимулант също е класически диуретик, за който много хора вече знаят. Въпреки това количеството, което консумирате тук, е от ключово значение. Проучване от 2017 година установи, че консумацията на кофеин над 500 милиграма (mg) е свързана с диуретични ефекти. Като се има предвид, че една чаша кафе от 230 мл. съдържа от 80 до 100 мг кофеин, много хора, които пият повече от едно кафе на ден, могат да достигнат границата. Въпреки това, други опции като енергийни напитки могат да имат двойно или повече от това количество, увеличавайки риска от диуреза и дехидратация, свързани с много кофеин.

Алкохол
От другата страна на монетата имаме най-често консумирания антидепресант – алкохолът. Той действа като диуретик по няколко различни начина и е добре известен с това, че силно дехидратира. Именно това е една от основните причини, поради която се събуждате с махмурлук след тежка вечер.

Алкохолът се обработва от черния дроб, който произвежда ацеталдехид и други странични продукти при метаболизирането на коктейлите. Въпреки че много от тях ще бъдат отстранени от тялото чрез освобождаване на въглероден диоксид и вода от белите дробове, някои ще бъдат метаболизирани и екскретирани през бъбреците. Алкохолът също така потиска антидиуретичния хормон вазопресин, изостряйки диуретичния ефект на тази напитка и способността за дехидратация.

Изкуствени подсладители
Въпреки че не всички изкуствени подсладители са еднакво вредни за нивата на хидратация, някои наистина могат да допринесат за по-сериозни проблеми, главно чрез въздействието си върху храносмилането. Добавените захарни алкохоли като сорбитол, ксилитол, еритритол и манитол са особено известни с това, че предизвикват слабителен ефект, водещ до диария, която може да причини дехидратация. Това вероятно се дължи на способността им да променят чревните бактерии в микробиома.

Високи количества на протеин
Въпреки че е по-трудно да се намери в напитките в сравнение с храната, високият прием на протеини също може да доведе до дехидратация. Този макронутриент се разгражда до азот по време на храносмилането, което изисква повече вода за метаболизиране, извличана от запасите на тялото ни. Плюс това, бъбреците са натоварени с отделянето на този излишен азот, което води до диуреза и разбира се, потенциал за дехидратация.

Въпреки че количеството тук е трудно да се определи, тъй като нуждите на всеки са различни, едно малко проучване, публикувано през 2002 г., изследва как различните количества протеини влияят върху състоянието на хидратация на спортистите. Установено е, че има обратна връзка между диетите с все по-високо съдържание на протеини – близо 30% от общия калориен прием – и хидратацията.

Източник: Tialoto.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *