Каракачанов: Всичко в министерството е проверено

„В тези четири години всяко нещо в Министерството на отбраната, което може да предизвика обществен интерес или да събуди обществено съмнение е проверявано”. Това заяви председателят на ВМРО и бивш министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

„Това е така както по отношение на модернизацията на армията, така и на инфраструктурните проекти, на дрехите на армията, обувките – за всяко нещо, от което в годините преди мен е имало съмнения, че нещо се е случвало”, посочи още той.

„Както се казва стотинката е била цепена на две, за да могат средствата, които към Министерството на отбраната все още са ограничени да стигнат за максимум неща. Не се притеснявам и имам доверие в професионализма на хората, с които четири години съм работил”.

Вчера ресорният министър Георги Панайотов обяви, че част от проверките, които той е разпоредил са докладвани на прокуратурата и се чака нейното становище.

„В Министерството на отбраната се работи както по закон, така и по вътрешни правилници. Правилно служебният министър отбеляза, че е абсолютно законна практика, но трябваше да добави когато става въпрос за критична инфраструктура и такава, която е със степен на секретност, да се ползва чл. 20 ал. 6 от Закона за обществените поръчки. Истината е, че става въпрос за онези военни обекти, за които няма как да поканиш фирми от цял свят. При такива обекти, свързани с отбраната и националната сигурност, фирмите, които имат право да работят в тях трябва да имат достъп до класифицирана информация”, заяви Красимир Каракачанов.

„В конкретните случай става въпрос за проектите за инфраструктурата на самолетите F16. Самите проекти за нея и контрола върху тях, се осъществява както Министерството на отбраната, а сертифицирането е от страна на САЩ. Абсолютно законно колегите, не само в моя мандат, но и в предишните, са ползвали именно този член”, каза още той.

По думите му самият той не знае какво точно притеснява служебния министър. „Той казва, че няма пазарно проучване. Има вътрешни правила, които не съм създал аз. Убеден съм, че колегите ги съблюдават стриктно. В тях е записано как може да бъде проведена тази процедура. Едно от нещата като препоръка е, че може да се направи пазарно проучване, но не е задължително”, коментира Каракачанов.

„Преди две години, тогавашният директор на дирекцията подаде оставка. Преди година аз съм разпореди да се направи одитна проверка на работа на дирекцията. По мое време аз съм този, който я е назначил. Тъй като в резултатите имаше възражения от страна на дирекцията, тук министърът има 2 алтернативи – или чете одитния доклад и казва – всичко е наред и го прибира, или когато има възражения го дава на инстанциите в държавата за проверка. Аз съм направил точно това. След като този доклад се появи към края на февруари, моята резолюция е от 5 май. Тепърва институциите ще се произнасят”, посочи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *