От щаба на Здравко Димитров обвиниха Славчо Атанасов в тиражиране на “манипулация”

Основните кандидати за кметското място в Пловдив – Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов, издигнат от НФСБ и ВМРО, влязоха в задочен спор за това чие социологическо проучване за изхода от местния вот е по-достоверно.

Поводът беше пуснато ден по-рано изследване на агенция “Галъп”, според което Славчо Атанасов би събрал 30% от гласовете на пловдивчани срещу 26% за Здравко Димитров на първи тур. При евентуален балотаж между двамата кандидатът на НФСБ/ВМРО би събрал 47 на сто от гласовете, а на ГЕРБ – 38%. Изследването беше предоставено на медиите като част от независимата изследователска програма на агенцията. Славчо Атанасов го публикува в профила си във Фейсбук с коментар: “Добри новини, но социологията я правят пловдивчани в деня на изборите!”

В сряда обаче от щаба на Здравко Димитров обявиха, че проучването на “Галъп” е “откровена манипулация”, тиражирана от Славчо Атанасов с “помощта на близката до БСП социологическа агенция “ББСС Галъп”. Това се казва в изявление на говорителя на предизборния щаб на Димитров Мирослав Беляшки. В него се твърди още, че пускането на подобни изследвания било част от арсенала на Атанасов преди всички местни избори в града, в които той участва.

В края на август друго проучване на “Галъп”, според което Мая Манолова би победила кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова на балотаж в София, също доведе до полемика. Тогава методите на агенцията бяха оспорени от социолога и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, който определи резултатите като “изключително странни”. Веднага след вота за Европейски парламент управляващият партньор на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова разкритикува прогнозните резултати на “Галъп интернешънъл”, давани в навечерието на евровота. Тогава агенцията даваше паритет и дори леко потенциално предимство на БСП пред ГЕРБ до последните дни на кампанията. В крайна сметка ГЕРБ спечели изборите с разлика от близо 6% пред БСП.

Контрапроучване

Сега, за да докажат тезата си за “манипулации”, от щаба на областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ обявяват контрапроучване, което са възложили именно на “Алфа Рисърч” – “социологическа агенция с изключително висока професионална репутация, която никога не е участвала в изборни манипулации”. Целта на проучването на ГЕРБ била да се види “в детайли какво е важно за пловдивчани”.

Според контраизследването Здравко Димитров има подкрепата на 27.2% от избирателите, а Славчо Атанасов на 23.5%. От щаба на кандидата на ГЕРБ това била “истинската електорална картина в Пловдив”.

“Ние винаги сме били уверени в преднината и подкрепата на пловдивчани за Здравко Димитров. Затова направихме истинско социологическо изследване, които да ни помогне да разберем по-добре нуждите на съгражданите ни, а не фалшификат, който размахваме по медиите. Здравко Димитров винаги е залагал на честната игра и ние като екип никога не сме си помисляли да обявяваме преднината му и да използваме социолозите, за да влияем на общественото мнение. Социологията е наука, в която няма място за мошеници. Здравко Димитров е сериозен и отговорен политик, който носи желаната от пловдивчани положителна промяна в стила и начина на управление на любимият ни град. Промяната изисква честност. Лъжците и фалшификаторите не трябва да остават безнаказани, а пловдивчани имат право да знаят истината”, казва говорителят на щаба на Димитров.

Подценени кандидати

Според него тази ситуация показвала, че Славчо Атанасов “не издържа на напрежението, въпреки че изборната кампания все още не е започнала” и това било доказателство, “че е негоден да бъде кмет на Пловдив”.

От щаба на Димитров заявяват още, че по негово искане “от уважение към останалите кандидати за кмет на Пловдив, с изключение на Славчо Атанасов, няма да показваме процента на подкрепа, който регистрира социологическото ни изследване към тях”.

Според обявеното от екипа на Димитров за истинско проучване, някои от кандидатите като номинацията на БСП Николай Радев и издигната от “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева имат сериозен електорален потенциал. “Знаем също, че “Демократична България”, които последно обявиха кандидата си за кмет, също имат обществена подкрепа. Честната игра изисква да отговорим на опитите за манипулация, изфабрикувани от Славчо Атанасов и червените социолози, без да се опитваме да влияем на избора на пловдивчани и без да се месим в изборните кампании на другите кандидати”, пише в позицията.

В нея се напомня, че през 2015 г. отново преди изборите “Галъп” публикуват изследване, “което бе гръмко обявено от екипа на Славчо Атанасов на 25 октомври 2015 г., 5 дни преди местните избори”. Тогава то показва 23% подкрепа за тогавашния кандидат на ГЕРБ Иван Тотев и 21% – за Славчо Атанасов на първи тур. При евентуален балотаж между двамата предимство има Атанасов с резултат 33% срещу 27%.

“Истинските резултати на първия тур на кметските избори от 2015 г. показаха 39.55% за кандидата на ГЕРБ срещу 21.12% за Славчо Атанасов. Прогнозата на червените социолози от “Галъп” за кандидата се различава с цели 16% в ущърб на кандидата на ГЕРБ. Въпреки дадената му от “Галъп” убедителна преднина от 5% за втория тур, Славчо Атанасов загуби кметските избори през 2015 г.”, посочват от щаба на Димитров.

На последните избори Атанасов загуби с малко над 1400 гласа и от години изразява съмнения, че това може и да е плод на манипулации.

Сделка или не

Изследването на “Галъп” беше определено като манипулация и от представители на “Съюз за Пловдив” на Дани Каназирева. Според тях от социологическата агенция дават много високи проценти на Атанасов и БСП (19%) и ниски нива на доверие към Здравко Димитров и Дани Каназирева (7%).

“Това проучване идва в отговор на други две социологически проучвания, които показаха коренно различно подреждане – първи е Здравко Димитров, следван от Каназирева и Атанасов”, обяви Владимир Кисьов от “Съюза за Пловдив”, цитиран от сайта “Под тепето”.

Според него вече лъснала “сделката, че Пловдив е продаден на Валери Симеонов”. “Нашият град е превърнат в разменна монета за изборите в София”, смята Кисьов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *