Как козето мляко подсилва имунната система?

Козето мляко е класифицирано като една от най-здравословните храни в света поради многобройните си лечебни свойства. Години наред, освен като храна и напитка, се използва и като лек при заболявания като бронхит, потискане на алергиите, укрепване на имунната система, лечение и укрепване на белите дробове.

Изследвания, публикувани в International Journal of Food Science Nutrition, показват, че козето мляко е подобно на човешкото мляко на молекулярно ниво.

Суроватката, козето сирене и киселото мляко са най-мощните природни средства за повишаване на имунитета.

Те са важни за костната регенерация и изграждане, подобряват работата на храносмилателния тракт, препоръчват се като профилактика и терапия на хора с чернодробни заболявания, остеопороза, повишен холестерол и кръвно налягане, възпалителни процеси, както и за подобряване на работата на бъбреците.

Козето мляко е богато на калций и фосфор, които са важни за здравината на костите, както и на цинк и селен, мощни антиоксиданти, които поддържат имунната система. Редица учени препоръчват козе мляко на хора, страдащи от желязодефицитна анемия. Това мляко е богат източник на биоразградими калций, желязо, фосфор и магнезий и ги съдържа в по-високи концентрации от кравето мляко. Също така съдържа около 40 процента по-малко цитрати от кравето мляко.

Тъй като козите ядат само кората на растенията, млякото им е богато и на силиций – минерал, който има положителен ефект върху кожата, косата, ноктите и нервната система. То съдържа много протеини, богати на важни аминокиселини, широка гама от витамини и няма трудно смилаеми мазнини. Тъй като съдържа по-малко лактоза, то е по-лесно смилаемо от кравето мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *