Какво се разбраха Путин и Си Дзинпин в Москва

Китай и Русия продължават да работят заедно в икономически план, но скоро съюзът им може да прерастне и във военен – ако динамиката на ситуацията го изисква

Премиерът на Китай Си Дзинпин пристигна вчера в Русия и вече се е срещнал с президента Владимир Путин. Двамата са провели неформален разговор още снощи, преди днешната им вече официална среща в Кремъл. Какво си казаха двамата лидери и какъв сигнал дава посещението на Си в Москва?

Първата тема, за която става ясно, че са говорили президентът на Русия и китайският премиер, е разбира се тази за войната в Украйна. Макар официалната причина за визитата на Си в Москва да е да „затвърди отношенията между двете страни”, то неофициалната е повече от ясна – до опита да „побутне” Путин в посока мир – нещо, което китайският премиер, който наскоро бе преизбран за пети мандат, се опитва да загатне почти от началото на конфликта, въпреки привидно неутралната позиция на Пекин.

По неофициални канали става ясно, че Си е представил за пореден път плана на Китай за това как да бъде прекратен разрушителния конфикт в Украйна, а именно той към момента изглежда е единственият човек, който по някакъв начин може да повлияе на руския президент при взимането на решения. Това е така, защото към момента Русия разчита основно на подкрепа от Китай, тъй като това е на практика едсинтвената държава, с която продължава да търгува активно и с която неформално е в съюз. Начинът, по който са структурирани изказванията на Путин по отношение на вчерашната среща със Си пък е деликатен, само загатващ за предстоящото в идните дни.

„Имаме много общи задачи, цели. Ще обсъдим вашата инициатива (за Украйна), която разглеждаме с уважение. Готови сме да започне преговорния процес с Украйна. Видяхме вашето предложение и ще обсъдим сериозно този въпрос”, коментира Путин.

Руската телевизия RT пък съобщи още вчера, че „Москва е заявила готовност да премисли китайското предложение, но и е посочила към няколко фактора, които стоят на пътя на мирното решение на конфликта. Такива са настояването на Киев и Западните му спонсори да нанесат военно поражение на Русия, твърдият им отказ от приемането на каквото и да е временно примирие, както и и закон, приет от Зеленски, който забранява провеждането на каквито и да е преговори с Русия, докато Путин е на власт”.

Междувременно във Вашингтон изкъсо следят визитата на Си в Москва. Позицията на САЩ е ясна – „На този етап не сме съгласни на каквото и да е примирие”. Това ясно показва, че дори Путин да се съгласи да започне преговори с Киев, то те няма да се състоят, заради отказа на Зеленски от такива, вероятно по директно нареждане на т.нар. „колективен Запад”.

Вероятно в сряда ще стане ясно какво за какво точно са говорили Си и Путин. Както и какво е конкретното предложение на Китай по отношение на конфликта. Малко вероятно е обаче то да е в интерес на Киев и т.нар. му съюзници. По всичко обаче личи, че с визитата в Москва китайският премиер ясно сигнализира, особено в посока Запада, че Китай е с Русия. А неформалният им съюз, който към момента е само икономически и базиран на общи интереси, съвсем скоро може да се преобрази във формален и дори военен – ако ситуацията го изисква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *