КЗК откри картел между големите търговски вериги

Икономически анализ на пазарната ситуация, извършеното комисията, е установил, че значителният ценовия ръст при храните на едро и на дребно няма пазарна обосновка

Комисията за защита на конкуренцията проверява съмнителни практики за картел между големите търговски вериги.

Извършват се няколко внезапни проверки в офисите на вериги хипермаркети, на дружества и техни сдружения, свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки в страната, съобщиха от комисията.

Внезапните проверки целият изземването на документи и кореспонденция, които трябва да дадат яснота за търговските практики при хранителните стоки заради значителното увеличение на цените. Регулаторът се самосезира за установяването на евентуални форми на забранени споразумения между редица участници по всички нива на дистрибуция в хранителния сектор, предава БНР.

Икономически анализ на пазарната ситуация, извършенот комисията, е установил, че значителният ценовия ръст при храните на едро и на дребно няма пазарна обосновка. Затова регулаторът ще търси допълнителни непазарни фактори, които водят до повишаването на цените на храните от първа необходимост. КЗК не изключва наличието на незаконосъобразни практики в търговията и допуска вероятността тенденциите на пазара да се дължат на практики, договорки и споразумения, които ограничават конкуренцията.

Действията на място се извършват от служители на комисията, със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение от Административния съд на София област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *