Инспектори по труда искат да влизат в домовете на работещите вкъщи

Новият шеф на ГИТ твърди, че има ръст на жалбите от служители хоум офис – за техника, осветление, електрически ток

Главната инспекция по труда (ГИТ) иска работещите от домовете си да осигурят достъп на служителите ѝ до своите жилища, за да може да бъде осъществен контрол за недеклариран труд.

Това заяви пред БНР назначената в петък за изп.-директор на ГИТ Елена Аврамова. Тя се закани, че ще бъде засилен контролът за недеклариран труд, като специално ще се проверяват работодатели, за които през миналата година е установено повече от веднъж да наемат хора без трудови договори.

Аврамова изтъкна, че дистанционната работа в условията на пандемия е ново специфично обществено отношение. Според нея това налага работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите си, а пък самите работещи от къщи служители да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

По време на кампанията ще се използва и новоразработеният от ГИТ иновативен начин на инспектиране – чрез въпросници за самоконтрол, които ще се разпратят до бизнеса:

„Това е принципа на превенцията. Чрез него те (работодателите) ще могат да установят доколко прилагат трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в съответствие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде извършен контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и на всяка цена санкция“, каза Аврамова.

Според нея статистиката отчита в последните месеци лек ръст на жалбите и запитванията от дистанционно работещите.

„Проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома, дори и съответствието по отношение на риска от електрически ток – посочи Аврамова. – Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан (в дома) и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока“.

Аврамова каза също така, че традиционно засилени проверки за нерегламентиран труд ще има в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *