Инж. Александър Димитров: Образователните програми трябва да бъдат в крак с времето

В „Топлофикация Велико Търново“ организираме лятна стажантска програма за млади енергетици, казва изпълнителният директор на компанията

Разговаряме с инж. Александър Димитров, директор на „Топлофикация Велико Търново“

-Инж. Димитров, усеща ли се глад за кадри в енергийния сектор?

-Енергетиката е на кръстопът и трябват модерни решения, за да успеем да осъществим прехода към нисковъглеродна икономика. Развитието на сектора трябва да бъде сред основните приоритети за България. За това имаме нужда от добре подготвени специалисти.

Новите реалности изискват и нови прогресивни решения. По тази причина считам, че трябва да се предприемат мерки за подобряване на връзката бизнес – висше образование. След като студентите получат дипломата си трябва да им бъде осигурена възможност веднага да започнат да работят по специалността си. Днес обаче младите се сблъскват с един основен проблем, а именно търсенето на работа. Тук идва нашата роля, да им предоставим добри условия на труд. Само по този начин ще успеем да ги накараме да останат в България и заедно да развиваме нашия сектор, който е структуроопределящ за икономиката.

За съжаление голяма част от експертите са в предпенсионна възраст и няма млади кадри, които да застанат на тяхно място, и да продължат дейността на дружествата. Имаме нужда от специалисти, които да поддържат и оперират с новозакупените съоръжения. Надявам се работодателите да осъзнава този факт и повече да се насърчават и мотивират младите хора за намирането на професионална реализация в българската енергетика. Ние сме тези, които трябва да запалим интереса им към нашия интересен и ключов сектор.

-Какви според Вас са причините за намаляване на броя на инженерите-специалисти?

-Сред основните причини се крие демографският проблем, който е един от най-сериозните за страната ни. Той води след себе си намаляване на завършилите подходящо образование.Появиха се множество модерни професии и голяма част от младите се насочват именно към тях. Не на последно място голям процент от завършващите училище избират да заминат в чужбина.

-Необходима ли е промяна в образователната програма?

-Смятам, че в професионални гимназии с технически профил е необходимо да се предлага практическо изучаване на екологичните и икономическите предимства на различните видове възобновяеми източници на енергия. Не трябва да се допуска разминаване между очакванията и изискванията на бизнеса и реалната подготовка на работната сила. Новите технологии навлизат с все по- голяма сила в енергийния сектор и имаме нужда от добра координация между бизнеса и учебните заведения.

Образованието се явява ключът към икономическия растеж и социален просперитет. Тук идва ползата от стажантските програми. По този начин ще се осъвремени практическото използване на знанията. Младите трябва да приемат практиката, не само като част от обучителния процес за даден период от висшите учебни заведения, а като шанс за осигуряване на бъдеща заетост.

В България може да бъде развита програма, насочена към осигуряване на нови умения и работни места. Това е мярка, която ще даде възможност студентите да бъдат подготвени за бъдещи проблеми на динамичния пазар на труда.

-Споделете ни за добрите практики в „Топлофикация Велико Търново“?

-В „Топлофикация Велико Търново“ организираме лятна стажантска програма за млади енергетици. Тя е съобразена с изискванията на учебните заведения. По време на практиката дългогодишните служители предават знанията и опита си на младите с огромно желание. Смятам, че стажантските програми са много полезни за учениците и те успяват да придобият нови умения не само на теория.

-Какви са ползите от дуалното обучение за младите и за Вас като работодатели?

-Ползите от летните практики за стажантите са, че попадат в реална работна среда и преценяват дали тази професия им допада още преди да са завършили. В България голяма част от студентите нямат идея, какво е работа по специалността заради липсата на кариерно ориентиране.

Докосвайки се до практическата част на обучението, по- лесно ще могат да разберат дали наистина искат след време да работят като енергетици.

Стажантските програми ни позволяват на нас като работодатели да открием млади и инициативни таланти, които ще дадат на дружеството съвременни идеи. Това ни позволява да бъдем винаги в крак с времето. При нас има възможност след завършване на образованието да се започне работа в „Топлофикация Велико Търново“. С навлизането на новите технологии обмисляме да открием още работни места и се надявам младите специалисти да изберат да се развиват професионално в предприятието.

-Значи студентите могат да се чувстват спокойни, че могат да намерят реализация в „Топлофикация Велико Търново“?

-Напълно. Ние предоставяме отлични условия на труд. При нас желанието, упоритостта и отдадеността се оценяват високо. Всеки млад човек получава възможност да се развива професионално и да се издига в кариерата.

Ако ми позволите да дам пример със себе си. Преди да стана изпълнителен директор, аз съм започнал от най-ниската техническа позиция. Учил съм се от едни от най- добрите експерти. След години, вече натрупал нужните знания и умения, получих високата оценка да започна да ръководя дружеството.

-Благодаря Ви, инж. Димитров. Пожелавам Ви все повече млади енергетици да Ви изберат за работодател!

-Благодаря Ви и аз!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *