Има задържан за атаката срещу НАП

Той е на 20 г., от София, работи в компания за киберсигурност

Има задържан за атаката срещу Националната агенция за приходите, при която към медиите бяха изпратени данните за милиони български граждани, обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред bTV тази сутрин. Минути по-късно информацията потвърди Явор Колев, директор на дирекция „Компютърни престъпления“ в ГДБОП.

Заподозреният е задържан в ранния вчерашен следобед в компания за киберсигурност в София, където работи. Той е на 20 г. и по думите на Колев не е бил изненадан от ареста. Оттам и от дома му са иззети много устройства и носители на информация, съобщи Колев.

Тази нощ бяха правени съответни експертизи, съвсем първоначални, които сочат, че лицето е съпричастно към тази престъпна дейност – допълни той и подчерта, че предстои много работа, че разследването е в „съвсем начален етап“ и „към настоящия момент нито можем да кажем това ли е човекът, дали е само той, има ли други заподозрени“.

Работата му в компанията е била да тества уязвимости на компютърни мрежи и системи. „Това, което е вършил, е близко до това, което е извършил в нарушение на закона. Тествал ги е с цел да се предотврати рискът от хакерски атаки“, каза Колев.

Според Колев „при него се размива разбирането за белия и черния хакер и са извършвани действия, които не са правомерни и е придобивал информация, която не следва да получи“. В различни етапи от живота си е бил и от едната, и от другата страна, допълни специалистът.

На въпрос как са го открили, Колев отговори, че са стигнали до него „с работа“. „Всеки, когато прави нещо, оставя следи. Въпросът е да ги откриеш.“

Колев прогнозира, че ще към медиите се изпращат „и ще продължат да се изпращат подобни писма“.

На снимката: Комисар Явор Колев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *