Имало е взрив в автобуса, но не е ясно от какво

Пострадалите в трагедията са в тежко психическо състояние, обяви говорителят на българския главен прокурор

Има данни за взрив при трагичния инцидента с автобус на АМ „Струма“, но все още не ясно какво го е причинило – дали нещо отвътре, или удар с мантинелата. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов пред журналисти.

Делото за инцидента е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура. Българският главен прокурор Иван Гешев възложи разследването на НСлС. Към РСМ е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. „Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество – получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите“, каза Сарафов.

Във автобуса е имало и втори шофьор, предполага се, че и двамата водачи са загинали, но информацията не е окончателна. Разпитват се пострадалите в „Пирогов“, като само двама от тях са в адекватно състояние и могат да дадат свидетелства. Тук на място също се разпитват свидетели, заяви още зам.-главният прокурор.

Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески пристигна у нас по повод трагичния инцидент на АМ „Струма“. Той се срещна с предствители на българската прокуратура на мястото на тежката катастрофа. Разследващ екип на македонското МВР, съставен от представители на сектор „Пътна полиция” и отдел „Съдебно-технически експертизи”,също пристига в България, за да окаже съдействие при изясняването на причините за тежкия инцидент с автобус на АМ „Струма”, съобщи министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски, цитиран от Нова тв.

„Очаквам бърза и всеобхватна реакция на компетентните служби. Нашите мисли и молитви са и с ранените. От сърце им желая бързо оздравяване и колкото може по-скорошно връщане в домовете им“, написа Спасовски в профила си във Фейсбук. В същото време зам.-главният прокурор на България Борислав Сарафов заяви пред журналисти, че македонските екипи няма да участват в разследването у нас. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни още, че в РСМ няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство, като всички нужни документи местната прокуратура ще препрати към българските си колеги. Тя съобщи, че българският главен прокурор е на посещение в Хага и затова отсъства от срещата с македонския му колега.

По-късно Милева посети заедно с македонския главен прокурор оцелелите от катастрофата, които са настанени в Пирогов.  Пострадалите при трагедията с катастрофиралия автобус граждани на Северна Македония са в стабилно състояние, но с тежки психически травми, каза говорителят на българския главен прокурор. „Не мога да кажа дали е имало взрив, казаха, че всичко е станало за секунди“, посочи Милева.

Биологичният материал от роднините на загиналите ще бъде взет в Скопие в местния Институт за съдебна медицина и пробите ще бъдат изпратени в България, каза от своя страна Любомир Йовевски. За момента не може да се каже каква е причината за трагедията с изгорелия автобус – човешки фактор или техническа неизправност на автобуса, каза още той.

Седемте оцелели след тежката катастрофа на магистрала „Струма“ са в „Пирогов“. През целия ден там пристигаха близки на оцелелите, но и жертвите, за да получат информация.

Македонското външно министерство съобщи, позовавайки се на информация от българските власти, че петима от тях са граждани на Република Северна Македония, един на Сърбия и един на Белгия.

В „Пирогов“ остават седемте оцелели. Състоянието им е добро, имат травми от изгаряния, но са без опасност за живота, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Иван Поромански.

Поискано е от компетентните български институции да бъде осигурено приоритетно и безпрепятствено влизане в България на близките и роднините на загиналите и пострадалите, както и на представители на медиите на Северна Македония с оглед хуманитарния аспект на случая. В рамките на компетенциите си МВнР оказва съдействие и на екип от съдебни медици, както и на служители от МВР на Северна Македония.

„Автобусът е в такъв вид, че не могат да се установят данни от тахографа – техническото средство, което записва движението на автобуса. Всичко е изгоряло“, заяви пък изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски пред БНР за катастрофата на АМ „Струма“, при която загинаха 45 македонски туристи.

Той посочи, че по информация на институцията, която ръководи, от ГКПП „Капитан Андреево“ до мястото на инцидента не са регистрирани нарушения на правилата за движение: „Няма данни да се е движил с превишена скорост. Спазени са и всички задължителни почивки“.

„По данни от камери от граничните пунктове и на пътната агенция следствените органи могат да извлекат информация, която е необходима за установяване на причините за пътния инцидент“, каза Бойко Рановски.

Междувременно македонската полиция обгради офиса на фирмата „Беса транс“, собственик на катастрофиралия автобус, в Скопие. Там се събраха и близки на починалите в инцидента. Дружеството е регистрирано и на адрес в Кюстендил, където има записани още 23 македонски фирми, показа проверка на bTV. На посочения адрес живее възрастна болна жена, която заяви пред телевизията, че синът ѝ работил за „Беса транс“ преди 10 г., но вече няма общо с дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *