Изнасяме ли тайно евтин газ за Румъния?

”Булгаргаз” изнася на високи цени в Румъния природен газ от хранилището в Чирен, количество, което е било закупено през лятото на миналата година на значително по-евтина цена. Това обяви в рамките на изслушването си на съвместно заседание на финансовата и енергийната комисия в парламента финансовият мнистър Асен Василев.

„Като министър на финансите ме притеснява, че този по-евтин газ не остава за българския пазар“, каза той. И съобщи – казусът е обект на текущи проверки от съответните компетентни органи.

Подробности за схемата даде и енергийният министър Александър Николов. Той не отговори в конкретика на въпроса дали цената на синьото гориво би била по-ниска, ако въпросните количества не са били изнасяни, но заяви, че би могло да има „по-ефективно“ управление на запасите в Чирен.

Текущо няма опасност от това запасите обаче да бъдат изчерпани, като са направени добри калкулации за следващит месеци, добави енергийният министър.

„Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и Булгаргаз по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, добави Николов. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които „Булгаргаз“ е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

„В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи“, допълни енергийният министър.

„България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото“, каза още Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *