„Възраждане“ заговори за гражданска война заради сертификатите

От ИТН излязоха с унищожителна критика на предвижданите нови мерки за достъп до парламента

Конфликтът между депутатите заради предложението в парламента да се влиза със зелен сертификат става все по-нагорещен. От „Възраждане“, които изключително остро се противопоставят на съществуването на ваксинационния документ, днес дори заговориха за гражданска война.

Това стана по време на обсъждането на проекта на решение, внесен от ПП и ДБ, за условията за достъп до сградите на Народното събрание. Елена Гунчева – депутат от националистическата партия, се нахвърли на управляващото мнозинство с упреци, че им е „наредено“ да прокарват подобни мерки и така разделят обществото, и ограничават правата на гражданите. „Вие сте от американското посолство“, обърна се тя към тях. След което добави: „Моля вносителя да уточни – армията ли ще повика, за да ни спре да влизаме тук? Или може би ще наредите на НСО също да ни спира? Вие разбирате ли в момента какво правите? Вие предизвиквате гражданска война!“ Думите й стреснаха председателя на парламента Никола Минчев, който я призова към по-културен тон.

Срещу Гунчева последователно са изказаха депутати, лекари по професия, от ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС. „Отново наблюдаваме неспециалисти да обясняват медицински факти. Същите тези хора, когато имат нужда от лекар, отиват на лекар, а не се лекуват сами“, отбеляза Антон Тонев от ПП. Десният Александър Симидчиев напомни, че ваксините спасяват животи, включително и на хората в пленарната зала. А бившият здравен министър Костадин Ангелов от кабинета „Борисов 3“ горещо благодари, че не е имало хора със същите възгледи като Гунчева при избухването на спин епидемията.

ИТН излезе с унищожителна критика срещу проекта

В редиците на управляващите няма единство по въпроса и това за пореден път стана очевидно при днешното обсъждане. Най-тежката и мотивирана критика на проекта дойде от Ива Митева – депутат от ИТН, която влиза в четворната коалиция. Митева порица колегите си, че творят законови актове по същия начин като предните парламенти, които бяха доминирани от ГЕРБ. „Продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни“, констатира тя. И подчерта, че вносителите е трябвало много внимателно да разгледат правното основание на проекторешението, тъй като неговият обхват не засяга само народните представители.

Митева похвали аналогичната заповед, която премиерът Кирил Петков издаде по отношение на администрацията на Министерския съвет, за да насърчи ваксинацията. От тази заповед изрично са изключени граждани, които подават жалби и сигнали, куриери, журналисти и други подобни външни лица. Народното събрание обаче е много по-различно като структура и начин на работа, подчерта Митева, която е бивш председател на последните два парламента. Тя напомни, че има парламентарни комисии, които работят пряко с граждани – като тази за правата на човека и жалбите на гражданите, и за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. От проекторешението обаче не става ясно по какъв начин ще става достъпът на гражданите до тези комисии и на практика излиза, че те трябва да си плащат тестовете.

Същите въпроси изникват по отношение на достъпа на неправителствените организации и на международните делегации. В същото време, според проекта нещатните сътрудници на депутатите ще могат да се ползват от безплатни тестове. А именно за разходи за сътрудниците парламентаристите получават две трети допълнително към заплатите си, възмути се Митева. Тя се усъмни също, че бюджетът на институцията разполага със средства, за да покрие новите разходи.

2 коментара

  1. Разбира се, че са от американското посолство.

    „Александър Симидчиев напомни, че ваксините спасяват животи,..“ – Е, и?! Да немееш пред толкова глупост и лицемерие – какво общо има това твърдение с налагането на зелен сертификат?

    Въпреки пълната, ДОКАЗАНА безсмисленост и дори вреда на такъв документ от медицинска и социална гледна точка, натискът за налагането му се усилва навсякъде по света.

    Положението е абсурдно – колкото по-ясно става на дори на неспециалистите (поне на тези които не са в дълбока хипноза), че факсинираните се заразяват масово и масово разпространяват вируса, толкова повече „компетентни експерти“ и „честни политици“, силно загрижени за нашето благополучие, ни проглушават, че единственото спасение на човечеството е в магическия QR код.

    Това вече не е наука, а религия – фактите и логиката са без значение, важното е вярата. А еретиците – на кладата…

    Който разбрал, разбрал. Няма по-сляп от този който не иска да види.

  2. Има такава приказка: Хитрите австрийци успяха да убедят света, че Адолф Шиклгрубер (да, същият онзи ефрейтор с мустачките) е немец, а Моцарт – австриец.

    Сега австрийците се опитват да убедят света, че са свободна, демократична държава. Как? От следващия месец техният „зелен пропуск“ ще става АВТОМАТИЧНО невалиден 6 месеца след последната факсинация. Никъде не е казано обаче коя поред ще е тази „последна“ ваксинация и дали този срок на „изтичане на годността“ няма да бъде съкратен на три месеца, после на два, после на един…

    Австрийците с невалиден зелен пропуск, или без такъв, ги чака затвор, ако бързичко не влезат в крачка. За тяхно добро, разбира се, и за общото благо, както би казал ефрейторът. И ще трябва сами да си поемат затворническите разходи. Като на хотел, бе! All inclusive.

    Мислете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *