Иван Гешев поиска имунитета на Делян Добрев

Кирил Петков призова всеки, на когото му искат имунитета, да си го дава сам

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Предложението било изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

„Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД“, пише държавното обвинение.

Бившият министър „не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро“, твърди прокуратурата.

„Аз не виждам никакви притеснения за себе си да си дам имунитета. Прокуратурата в България е един репресивен орган“, заяви часове по-късно на брифинг в централата на ГЕРБ Делян Добрев. Той бе заедно с колегите си Даниел Митов, Деница Сачева и Томислав Дончев, които вкупом го защитиха.

Добрев, загубил обичайния си нахакан тон, обясни, че делото срещу него е било държано 9 години на трупчета, а през април т.г. е било прекратено. Добави, че покрай прекратяването е получил 15-20 страници, в които се обяснява, че е невинен.

„Днес е Делян, утре ще е някой друг. Не става въпрос за конкретния човек, а е опит мнозинството за съдебна реформа да се превърне в малцинство“, обяви Делян Добрев.

„Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да е било в Народното събрание, поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици“, каза Даниел Митов.

Деница Сачева пък определи случващото се като пореден опит да се влияе върху политиката в България. Тя увери, че всички в ГЕРБ са готови да се явят на разпити, ако се налага, както и да защитят колегите си.

„Препоръчвам на всеки депутат, на когото му се поиска имунитетът, да го дава сам“, каза пред БТА съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според Петков при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва. Да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка, призова той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *