Орбан: Украйна не може да спечели войната с Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Украйна не може да спечели войната с Русия, призовавайки за преговори с Москва за прекратяване на конфликта, предаде Франс прес.

Унгарският лидер, който се противопоставя на други членове на Европейския съюз по въпроса с тази война и отказва да предостави военна помощ на своя украински съсед, повтори призивите си за прекратяване на огъня.

„Очевидно е, че военното решение не работи“, каза той по време на Икономически форум в Катар и добави, че руската инвазия е резултат от „провал на дипломацията“, предаде БТА.

“Ако погледнем реалността, числата, контекста и факта, че НАТО не е готова да изпрати войски, очевидно е, че няма да има победа за горките украинци на бойното поле. Това е моята позиция”, отбеляза Орбан.

Унгарският премиер, който поддържа връзки с Кремъл, е един от малкото лидери, ако не и единственият в ЕС, който не е посещавал Киев.

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел потвърди днес, че Унгария е отказала да деблокира отпускането на нов транш военна помощ от ЕС за Украйна, като същевременно каза, че е „сигурен“, че такъв ще бъде отпуснат.

Според Виктор Орбан след прекратяване на огъня с Москва трябва да се договори ново споразумение за европейска сигурност.

„Като държава Украйна, разбира се, е много важна, но в по-дългосрочен план, от стратегическа гледна точка, залогът е бъдещата сигурност на Европа”, каза Орбан и добави: “Ясно е, че без САЩ няма архитектура за сигурност за Европа. И тази война може да бъде спряна само ако руснаците постигнат споразумение с Вашингтон”, добави той.

Унгарският премиер разкритикува и лидерите на ЕС, че са твърде “интелектуални”.

Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди да бъде одобрена кандидатурата на скандинавската страна за членство в НАТО, каза също днес унгарският премиер Виктор Орбан по време на Икономически форум в Катар, цитиран от Ройтерс.

Швеция и съседката ѝ Финландия подадоха кандидатурите си за членство в НАТО миналата година, след като започна руската инвазия в Украйна. Молбата на Швеция за присъединяване към Алианса обаче все още не е удовлетворена заради Турция и Унгария, като Будапеща изтъква критиките, отправени от Швеция по отношение на позицията на Орбан относно демокрацията и върховенството на закона, отбелязва агенцията.

„Политическите отношения между Унгария и Швеция са изключително обтегнати“, каза Орбан. „Не искаме да пренасяме конфликта помежду ни в НАТО“, добави той.

Все още не е насрочен ден, в който унгарският парламент ще гласува кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, която трябва да бъде ратифицирана от всичките страни членки на Алианса.

През юли ще има среща на върха на НАТО.

Тази седмица Орбан е на посещение в Катар, с който миналата година унгарското правителство започна преговори за закупуването на втечнен природен газ.  „Преговорите все още не са приключили“, заяви днес унгарският премиер.

Освен това Катар проявява интерес към летището в Будапеща, каза Орбан по време на форума и добави, че „катарците са добре дошли“ в Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *