Иванчева и Петрова се оплакаха от теч на данни

КЗЛД призна, че и нейният сайт е бил жертва на хакерска атака

За поредния масивен теч на данни сигнализираха с писмо до институциите бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. В жалба до председателя на ВКС Лозан Панов, ГДБОП, шефа на КЗЛД Венцислав Караджов и главния съдебен инспектор Теодора Точкова двете настояват за спешна проверка как и защо е изтекла информацията, както и за отговори дали това е резултат на хакерска атака или на погазване на законите от спецпрокуратурата и спецсъда.

Петрова и Иванчева твърдят, че в мрежата са достъпни данните на повече от 100 лица, свързани с делото “Младост”, по което те бяха обвиняеми за злоупотреба с власт и взимане на подкуп. Течът засяга подсъдимите, свидетели, политици и др. Има данни на главния архитект на София Здравко Здравков, експерти от МВР, ДАНС и КПКОНПИ, строителни фирми като “Артекс”, “Гаранти коза”, Националната асоциация на строителните предприемачи и др. От специализираната прокуратура и специализирания съд са изтекли над 1200 страници, предупреждават те. Според тях в момента в интернет са налични ЕГН, адреси и други данни. Файловете се намират поне на 3 сървъра, достъпът до тях е свободен и личните данни не са заличени, пишат те. Данните, създадени от спецсъда, са достъпни през сайта legalworld.bg.

Двете екскметици припомнят, че при тяхното задържане през април 2018 г. в центъра на София служителите на КПКОНПИ са били с маски, а сега ЕГН-та им свободно шестват в интернет чрез файлове, създадени от съда и прокуратурата.

Независимо че преди 1,5 месеца пуснахме жалба, изтичането на информация не само че не е прекратено (файловете с лични данни продължават да са със свободен достъп в интернет), но и установяваме публикуване на още файлове с лични данни, възмутени са Иванчева и Петрова.

Припомняме, че преди дни избухна скандал с грандиозен теч на информация от масивите на НАП. Заподозрян за момента е единствено 20-годишният Кристиян Бойков, който отрича да е замесен. “CNN правилно отбеляза, че цяла държава е била хакната. Това е безпрецедентно, но е поредният скандал след срива на Търговския регистър и много други, които вече се възприемат като шоу от хората. Пробивът на тази информационна система е и част от безобразията в България, липсата на законност, предварително ясните обществени поръчки, които не могат да се изпълнят добре. Докато не сложим край, това ще се случва”, коментира евродепутатът от БСП Елена Йончева.

Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за БНР вчера председателят й Венцислав Караджов. Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата. Караджов твърди, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията. Започнаха и проверките на КЗЛД в НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *