Зловещи данни за трансплантациите в България

„Умираме бавно, неусетно почти…

От сърдечно трансплантираните през 2013 г., останах жив само аз. Положението е ужасяващо тревожно и не бива да завираме главите си в пясъка, защото и това е част от процеса на донорство и трансплантациите. А този процес не е никак обнадеждаващ“, споделя Георги Пеев.

Трансплантациите са една от областите, в които медицината в България се опитва да се развива през последните години. Поради много причини обаче нещата не се получават достатъчно добре. Доказателство за това се оказва, че са и резултатите от високотехнологичните операции, пише пише clinica.bg. За съжаление, смътността при тях е по-висока, отколкото в държавите, където тази дейност е рутинна. Резултатите не са неочаквани – те са пряко отражение на състоянието на здравната ни система.

Три са направленията, в които у нас се правят органни трансплантации – сърдечни, бъбречни и чернодробни. Макар и в различна степен резултатите при всички тях са по-ниски в сравнение с тези в други държави от ЕС или САЩ.

Сърце

Общо 47 трансплантации на сърце са извършени у нас от 2010 г. до тази година (всички използвани данни в материала за България са предоставени от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) в официален отговор на въпроси на clinica.bg). За изминалите 12 години 30 от оперираните пациенти са починали или 63.8% от всички.

Според израелската университетска болница Newark Beth Israel Medical Center (NBIMC), която е и една от десетте най-добри сърдечни центъра в страната, преживяемостта след подобна трансплантация при възрастни след една година е над 85%, а след пет години е над 69%.

Пациентите, които умират в рамките на година след операцията е само 4%.
У нас обаче данните са различни. Преди пет години в страната са извършени пет трансплантации, като в момента и петимата пациенти са мъртви, тоест преживяемостта е 0%. 100% е смъртността от 2019 г. и 2020 г. досега, когато са направени съответно две и една трансплантации. От 2018 г. и 2021 г. досега, когато е имало съответно 4 и 2 трансплантации, преживяемостта до момента е 50%.

Бъбрек

По-добри са резултатите при бъбречните трансплантации. От 2010 г. до началото на тази година у нас са направени 269 присаждания на този орган от трупен донор, като 112 от реципиентите или 41.6%, са починали. Много по-добри са резултатите при трансплантациите от жив донор. За същия период те са били 123, а починалите реципиенти са едва 21 или 17% от всички.

Според статия в NEJM петгодишната преживяемост в САЩ при бъбречна трансплантация от мъртъв донор е 72%, а от жив – 85%. В Австралия и Канада тези показатели са още по-добри – 81% и 90%, а в Европа са съответно 79% и 87%.

У нас през 2017 г. са извършени 32 бъбречни трансплантации от трупен донор, като 13 или 40% от пациентите, досега са починали. През 2018 г. трансплантациите са били 20, а смъртните случаи до момента са 18 или 90%, през 2019 г. от 23 оперирани, досега са починали 8 души или 34.7%, през 2020 г. са направени две операции и смъртността досега е 50%, а миналата година от 19 трансплантирани, шестима или 31.5%, са загинали.

Черен дроб

Тук резултатите у нас са най-добри. От 2010 г. досега има 117 трансплантации от трупен донор, като починали са 43 пациента или 36.7% от всички. Броят на операциите от жив донор за същия период са едва 21, а фаталните инциденти за изминалите дванайсет години са 8 или 38%.

Според статия в специализираното издание Мedicinenet 90% от трансплантираните живеят поне година, а 70% – поне пет години. Това е свързано и с добро качество на живот. При нас данните тук са сравними. През 2017 г. в страната е имало 12 чернодробни трансплантации, като досега са починали двама души или 16.6%.

През 2018 г. от 11 трансплантирани – живи продължават да бъдат 9, а двама са починалите или 18%. През 2019 г. от 11 оперирани досега трима са починали или 27.2%, през 2020 г. и двамата трансплантирани пациенти са живи, а през миналата година от 13 оперирани, четирима или 30% са загинали.

Причините

Можем да ги разделим на два вида – тясно специализирани за тази сфера и от по-общ характер, които засягат цялото ни здравеопазване. Сред първите са всички неуредици при донорството и трансплантациите, които рецитираме от години, но явно действия не следват. Тук са купищата организационни, финансови и чисто човешки проблеми, които водят до малкото донорски ситуации.

Те от своя страна дават възможност за малко трансплантации, а без обем, в случая няма и възможност за натрупването на опит, който да даде достатъчно качество. Абсурдно е да очакваме висока успеваемост при положение, че за годината се правят по една сърдечна и в около 20 бъбречни присаждания. Друг огромен проблем е състоянието на самите пациенти, които се трансплантират. Както не веднъж редица специалисти посочваха, не всички сред тях са годни за подобна операция заради дългото време на чакане и не достатъчно доброто проследяване.

Всички тези недостатъци обаче са в пряка зависимост от втората група причини – общите. А именно – лошото състояние на здравеопазването ни, чиято еманация в случая се явява и трансплантологията. Няма как да очакваме добри резултати от система, в която няма профилактика и извънболнична помощ, но за сметка на това има над 320 болници, за които липсват както сестри, така и лекари от всички специалности, а и тези, които са останали са прегорели от многото работа заради недостига на колеги, от годините, които са натрупали, от липсата на достойни заплати и възможност за развитие.

Докато това е така и здравеопазването е подчинено единствено и само на желанието на малцина инвеститори и политици да пълнят джобовете си, в страната ни ще има все по-висока смъртност и все по-малко шанс за достоен живот. Дали като общество, ще си позволим да променим това статукво, зависи само от нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *