За тази “инсталация”, с евтина чаша “Икеа”, платихме 500 000 лв.

Погледнете чашата на снимката. Ако виждате нещо различно от чаша, значи много разбирате от изкуство.

Аз обаче не разбирам от изкуство и виждам чаша. Даже знам коя чаша точно – модел Pokal на ИКЕА, струващ 0,99 лв. бройката.

С какво тази тъй обикновена чаша за 99 стотинки е тъй вълнуваща? Това е “инсталацията”, с която е представена България на Венецианското бианале. За инсталацията Министерството на културата е платило около 5000 лева.

Общата цена, която плаща Министерството на културата за цялото изложение е 500 000 лева. В него са представени двама български автори. Единият излага 52 такива чаши. Другият излага фибран. (Ако това синьото ви се вижда опаковка, да знаете, че не е).

Кой е определил, че това е най-върховното изкуство, с което трябва да бъде представна българската култура? Експертът се казва Мария Василева.

В момента това върховно произведение на изкуството се продава в частната галерия “Структура”, на същата тази Мария Василева, която е убедила министъра на културата да даде 500 000 лева за 52 чаши от 99 стотинки и няколко парчета фибран. Ако искате да си го купите, ето ви линк https://www.facebook.com/structuragallery/.

Цената не е ясна. Артефактът е анонсиран така:

Rada Boukova, Lazar Lyutakov. Little Pavilion, 2019, 18,5x14x13,5 cm. Edition 20+4 AE.

On view and for sale at Structura Gallery

В това един “експерт” да избере 52 чаши от 99 стотинки от ИКЕА, да убеди държавата да даде 500 000 лева, за да ги изложи на един от най-големите форуми за изкуство, а след тази реклама държавният експерт да го продава в частната си галерия, няма нищо незаконно.

Изисква се само министърът (в случая той се казва Боил Банов) да има особено зрение и да вижда в инсталацията нещо различно от чаша.

Владимир Йончев

1 коментар

  1. Това е положението…Да живеят тарикатите… Баламите да духат супата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *