Калоян Методиев: Радев привлича гръмотевици, някой го е страх

“Изобщо не знам кой е “Митко” от записите”, гласът е на президента, заяви бившият седесар

“Това беше кошмарна седмица”, сподели тази сутрин пред БНТ шефът на кабинета на президента Калоян Методиев. Той коментира СРС-тата с президента Румен Радев, огласени от прокуратурата.

“Това е атака срещу президента Радев. Интересното е, че случилото се го превърна в жертва сред обществото”, констатира Методиев.

Бившият седесар бе категоричен, че няма повод за импийчмънт на президента.

“Не може да се подслушва президент, а още по-малко да се размята в публичното пространство. Фактите са безусловни, подслушван е държавният глава, съхранявано е това СРС, вкарва се в публичен оборот. Това нещо е недопустимо. Нито една държава не трябва да си го позволява когато има претенции за държавност, за законност, за спазване на институционална култура, която да гарантира доверие на гражданите в държавата. Ние разбиваме и последното остатъчно доверие, което има това общество, в институциите. А свършили доверието на едно общество към държавата, това означава само едно нещо – криза, революция, улица”, обясни Методиев.

Шефът на кабинета на президент заяви, че има още много въпроси, които очакват своя отговор. Имаме едно парче от разследване, не става въпрос за нещо сериозно, смята той.

“Премиерът е най-овластеният човек в държавата и това, че се опитва да се дистанцира и да излезе от цялата ситуация по никакъв начин не трябва да ни заблуждава, че той не е активен участник, защото подслушването като такова, управлението на СРС в сектор “Сигурност” е в прирогативите на министър председателя”, каза Методиев.

Според него темата с подслушването трябва да стане централна за юристите.

“Тази година почна кризисно. Така и ще продължи заради серията нерешени проблеми, няма как и да бъдат решени. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме и президентски избори. Нормално е да почнат и политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече полза в ситуацията за себе си”, допълни Методиев.

“Не знам кой е “Митко” от записите. Не искам да говоря общи приказки и да има спекулации.”, отсече Методиев. Но добави, че не отрича, че гласът от записа е на президента.

ВИП-служителят на “Дондуков”2 определи като “батални сцени” това, което се случва между президентство и прокуратура.

“Нямам идея дали главният прокурор Иван Гешев е поканен със СМС в президентството. Това не е минавало през мен.

Все пак трябва да отбележим, че за последните 30 години не съм виждал подобна активност на прокуратурата. Трябва да видим как ще завърши това и какви ще се резултатите”, коментира Методиев мащабните акции, които прокуратурата подхвана през последните дни.

На въпрос на Георги Любенов “конспирация или реалност е, че някой не иска Радев да се кандидатира за втори мандат”, Методиев отговори:

“Нито един сценарии не трябва да се изключва. Идват избори затова е нормално да почнат политически размествания и всеки да почне да си прави сметките и да има стратегия за отстраняване на един и назначаване на друг човек.

Нормално е Радев да привлича гръмотевици. Може някой да го е страх от него”, каза Методиев.

На въпрос дали Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат като главнокомандващ или ще прави своя партия началникът на политическия му кабинет заяви: “Всичко е на масата. Не мога да спекулирам с подобна теза дали ще прави партия. Всичко е вероятно и всичко е невероятно.”

Дали ще прави партия е въпрос на негово решение. Всички сценарии трябва да се разглеждат. Има такива нагласи и това нещо е в сферата на обсъжданията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *