Заев оттегли оставките си

Зоран Заев оттегля оставките си като премиер и председател на СДСМ. Оказа се, че е размислил от 31 октомври насам. Тогава, след като партията му загуби Скопие и други големи градове в страната, Заев обяви, че подава оставка. Днес обаче каза, че временно отлага това решение. Защото трябвало „да се нормализира ситуацията в държавата“.

Той поясни, че става въпрос за временно отлагане на оставките с цел да се опита да съхрани парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

“Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки(като премиер и лидер на СДСМ). По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес“, каза Заев, цитиран от БГНЕС.

„Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане“, каза още Заев.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нарече Зоран Заев „измамник, който веднага трябва да подаде оставка“.

В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот надоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването трябва да се състои в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *