Журналисти протестират срещу порнографията в медиите

Колеги твърдят, че ПИК се е превърнала в официоз на властта, и призовават общини и институции да спрат наливането на пари в агенцията

Поредица от декларации, призиви за протест и публично възмущение провокира материал, злепоставящ близка на един от кандидатите за кмет на София. Провокативни актови снимки на Йорданка Михайлова, годеница на арх. Борислав Игнатов, бяха разпространени от ПИК. Материалът предизвика оживена дискусия не само сред журналистите, но и сред политиците. Мая Манолова обяви, че тя и екипът й „изключват микрофоните си“ за представители на скандалния сайт, а Корнелия Нинова призова гражданите, журналистите и политиците да се обединят за чистота и истина в отразяването на политическия и обществения живот. Тя посъветва всички да съдят медии като ПИК за клеветнически и уронващи доброто име материали. Нинова припомни, че още преди месеци журналистите от ПИК станаха персона нон грата на „Позитано“ и им бе отказан достъп до събитията на БСП заради пошлостта и лъжите, изливани от агенцията.

Редица сайтове, вестници и телевизии, както и десетки журналисти излязоха с позиция срещу скандалните снимки. В нея се отбелязва, че участник в предизборната кампания е дискредитиран по несъвместим с журналистическата професия начин. „Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни „медии“, като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори. Днес е денят, в който ние, българските медии, искаме от вас, българските политици, да прекратите това. Ако вашата работа, чест, етика и правила нямат нищо общо със случилото се, разбира се. Всяка друга реакция е фалшива. Днес е денят. Нека заедно да поставим границата!“, призовават колегите.

Асоциацията на европейските журналисти в България обявява инициативата #БезПорноЖурналистика. „Сайтът ПИК се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите е израз на свободната воля на собствениците му. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание“, пишат от асоциацията. АЕЖ призовава институциите, които имат или са имали договор с ПИК, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията. Те очакват институции, организации, партии и др. да не рекламират в сайтове и медии, разпространяващи клевети и компромати.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО, БНТ и БНР също призоваха в позиция да се прави разлика между информация в обществен интерес и информация, която задоволява само любопитство на автора или обществото към личния живот на публична личност.

Недоволството и публичните присъди срещу ПИК не спряха агенцията да продължи пускането на компрометиращи материали.

Арх. Игнатов излезе с изявление вчера, в което обясни, че снимките са правени преди повече от 10 г. от човек, който решил да изнудва годеницата му, след като тя прекратила връзката им. Разпространението им ставало чрез фалшиви профили и проникване в електронната й поща. Михайлова е подала жалба в МВР заради компроматите, но следствието останало без резултат. Игнатов остава в кметската надпревара и се надява това да предпази от грешки други млади хора и да ги накара да внимават как се държат в дигиталната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *