Жесток удар по руските собственици на имоти в България

Преустановява се издаването на визи на руски туристи и притежатели на имоти

 

Консулската служба на България спира за неопределено време приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти. Решението е временно, но колко дълго ще продължи, не се уточнява. Официалното обяснение за спирането на визите е „настоящата извънредна ситуация“.

Поводът е обявяването в петък, 5 август, на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата, припомня вестник АТОР.

Тази стъпка на руската страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе.

Поради недостиг на служители консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Руската федерация във Варна частично преустановиха работата си. Генералното консулство на Руската федерация в Русе също не работи. Генералното консулство на България в Екатеринбург е временно затворено.

Българските визови центрове в Москва, Екатеринбург и Санкт Петербург (включително регионалните визови центрове) по „технически причини“ не приемат заявления със заплащане на консулската такса от 25 март. Документи могат да подават само кандидати, които са освободени от заплащане на консулска такса.

В други случаи, включително за получаване на визи за туристически пътувания до България, от края на март руснаците се обръщат към генералните консулства на България в тези три града.

„Възобновяването на работата на консулската служба на България в Русия ще бъде съобщено допълнително“, се казва в съобщението до туроператорите. Валидна многократна шенгенска виза или многократна национална виза на Хърватия, Румъния или Кипър също може да се ползва за пътуване до България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *