Жаклен Коен се връща като шеф на БЕХ

Изненадващо са отстранени Петьо Иванов и шефът на НЕК Петър Илиев, в борда влиза директорът на държавните мини

Бившият шеф на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Жаклен Коен се връща обратно начело на компанията на мястото на освободения Петьо Илиев. Заедно с него от съвета на директорите си на държавния мастодонт се тръгва директорът на “Националната електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев, на чието място идва шефът на държавните Мини “Марица Изток“ Андон Андонов. Това съобщиха от Министерството на енергетиката в петък., цитирайки протоколно решение на министър Теменужка Петкова. Третият член на съвета на директорите на БЕХ Живко Динчев запазва мястото си в новия съвет.

Официалната причина за промените е изтичането на мандатите на членовете на съвета на директорите преди месец. Според неофициална информация на Mediapool обаче между енергийния минситър и Петьо Иванов отдавна имало напрежение за това как трябва да се развиват дружествата под шапката на енергийния холдинг и какви политики да се провеждат. Петър Илиев пък стана мишена на остри коментари покрай подаването на оставката му от директорското място в НЕК преди месец, която не бе приета от председателствания от него борд на БЕХ, притежаващ електроческата компания, АЕЦ “Козлодуй“, ТЕЦ “Марица Изток 2“, “Мини Марица Изток”, “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“, “Електроенергийния системен оператор” и други дружество..

Остраняването на Петьо Иванов, който се ползва с авторитет в енергийните среди, е изненадващо за сектора, става без оценка на работата му досега и в момент, в който е в командировка за важни преговори.

Не се посочва и какво се очаква от новия директор на държавния холдинг Жаклен Коен, който по същия начин – с протоколно решение, бе уволнен от Петкова през февруари 2016 г. Тогава от енергийното ведомство обясниха отстраняването на Коен и назначението на Петьо Иванов, който по онова време беше директор на „Булгаргаз“, с: “Промените целят оптимизация на работата на “Българския енергиен холдинг”.

Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нуждата от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ “Козлодуй”, още по-рано – управител на “Ем Еф Ай турс”, която е собственост на “Моллов файненшъл енд индъстриал груп”. Коен запази поста си след идването на второто правителство на ГЕРБ през есента на 2014 г.

През февруари 2016 г. обаче бе отстранен точно месец , след като се хвърли да защитава яростно решението на “Газпром“ да ореже доставките на газ за частната “Овергаз“, в която е акционер и все още е в процедура по “развод“. Това стана навръх Нова година и реално “Овергаз“ бе принудена да купува суровина от държавната “Булгаргаз“, за да може да изпълнява договорите със своите клиенти.

След остраняването му от БЕХ Коен отиде в борда на неработещото дружество “Южен поток България“, а след това бе назначен за председател на борда на АЕЦ “Козлодуй“. Засега не е ясно дали ще запази този пост или ще има смяна и в ръководството на ядрената централа

Коен е от старите кадри на “Мултигруп” и поради тази причина е смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката. Един от съдружниците на Коен във фирмата му “БТ Ем Джи” е бил сред управляващите на “Приватизационен фонд Мултигрупелит”, редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *