ЕЦБ с важна новина относно цените на жилищата

Тези имоти са средно с 15% надценени

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да „потъне“, ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо от инфлацията.

В своя преглед на финансовата стабилност, регулаторът също така предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите, ако икономическите перспективи се влошат в резултат на войната в Украйна или ако инфлацията се окаже по-висока от очакваната.

ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно с близо 15% по-скъпи и до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходи.

Тя предупреди, че цените на жилищата могат да паднат между 0,83% и 1,17% за всеки 10 базисни пункта увеличение на лихвите по ипотеките след коригиране на инфлацията. „Рязкото покачване на реалните лихвени проценти може да предизвика корекция в цените на жилищата в краткосрочен план, като сегашното ниско ниво на лихвените проценти прави по-вероятно значително движение в цените на жилищата“, се казва в двугодишен доклад на ЕЦБ.

Словакия, Естония и Литва показаха най-бърз ръст на цените както при жилищните имоти, така и при ипотечното кредитиране. Най-голям дълг на домакинствата спрямо БВП се наблюдава в Холандия, Кипър и Гърция.

ЕЦБ повтори призива си за ограничения, като например казване на банките да държат повече капитал, за да защитят собствеността си, но предупреди, че всяко действие трябва да се прецени спрямо геополитическите рискове, породени от конфликта между Русия и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *